Αθανάσιος Σίμογλου στη «ΒτΚ»: Τα πλοία που φορτώνουν… τέχνες

«Η ιατρική και η μουσική αλληλοσυμπληρώνονται. Η ιατρική υπηρετεί τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου, η δε τέχνη υπηρετεί κυρίως την ψυχή και την κοινωνικότητα ενός ατόμου»

Αθανάσιος Σίμογλου
🎙️ Άκουσε το άρθρο

Συνέντευξη στη «Βραδυνή της Κυριακής» παραχώρησε ο γιατρός και μουσικοσυνθέτης, Αθανάσιος Σίμογλου.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Σας καλωσορίζω, δρ Σίμογλου, και δράττομαι της ευκαιρίας για την παρουσίαση του ορατορίου σας «Τα πλοία της τέχνης», στα «Δημήτρια 2026» στη Θεσσαλονίκη, να μας μιλήσετε για αυτό, σε τι αφορά… 

«Το ορατόριό μου “Τα πλοία της τέχνης” θα παρουσιαστεί για δεύτερη φορά στο πλαίσιο των “Δημητρίων 2026”, τον προσεχή Οκτώβριο, και σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Πρόκειται για ένα κοσμικό ορατόριο που αναδύθηκε από ένα πεζό του Κ.Π. Καβάφη με τον τίτλο “Τα πλοία”. Επειδή εξ ορισμού κάθε ορατόριο έχει διαλεκτική δράση, επινόησα την παρουσία χορού που συνδιαλέγεται με τον ποιητή. Έτσι προέκυψαν τα χωρικά του έργου γραμμένα από εμένα». 

Πώς σας δημιουργήθηκε η έμπνευση να γράψετε γι’ αυτό, και πότε; 

«Το φθινόπωρο του 2014, μου ανατέθηκε από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να γράψω ένα ορατόριο με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο πλαίσιο των “Δημητρίων 2015”. Έτσι, πρότεινα, και έγινε αποδεκτό, αυτό το κείμενο, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 23.10.2015. Πηγή έμπνευσης για μένα αποτέλεσε το ίδιο το κείμενο του ποιητή, διότι στην ορατοριακή του, πλέον, μορφή εξυπηρετεί έναν τριπλό σκοπό: καταρχήν, περιγράφει αριστοτεχνικά τις διάφορες πτυχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, κατά δεύτερον, αναδεικνύει τη συνολική εργογραφία του Καβάφη. Τέλος, το έργο αυτό αποτελεί έναν ύμνο προς την ίδια την τέχνη». 

Και η… σχέση σας με τον Καβάφη; Έχετε συνθέσει μια τριλογία. Θα μας πείτε γι’ αυτήν; 

«Η σχέση μου με τον ποιητή ξεκινάει στο γυμνάσιο, και είναι μια σχέση πνευματικού έρωτα και φιλία ζωής. Απόρροια αυτής της σχέσης αποτελεί ο καβαφικός κύκλος μου, ήτοι, μελοποιήσεις 36 ποιημάτων σε τρία CDs (με 12 τραγούδια το καθένα). Μια επιλογή με 12 τραγούδια από τα προαναφερθέντα έχω μεταγλωττίσει σε τρεις γλώσσες. Αγγλικά, ιταλικά και γερμανικά. Επίσης 12 τραγούδια έχω μεταγράψει για μικτή χορωδία, και, τέλος, “Τα πλοία” έρχονται να σφραγίσουν τον καβαφικό μου κύκλο». 

Τι σημαίνει ο τίτλος του «Tα πλοία»; 

«Τα “πλοία” μεταφορικά εκπροσωπούν τους καλλιτεχνικούς δημιουργούς και αγκυροβολούν στον κόσμο της φαντασίας, για να φορτώσουν εκλεκτά εμπορεύματα. Κατόπιν, βάζουν πλώρη –ενίοτε εν μέσω θαλασσοταραχής– για να μεταφέρουν το πολύτιμο φορτίο τους εις τον “λευκό-χάρτινο λιμένα”, είτε πρόκειται για το χαρτί του συγγραφέα–ποιητή, είτε για τον καμβά ενός ζωγράφου, είτε για την παρτιτούρα ενός μουσουργού». 

Ποιοι συμμετέχουν; 

«Συμμετέχουν περί τους 85 ερμηνευτές: Η μικρή συμφωνική ορχήστρα “Ορφέας της Βιέννης” (35 μουσικοί), με μαέστρο τον Κωσταντίνο Δημηνάκη, η μικτή χορωδία “Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος” της Θεσσαλονίκης (45 χορωδοί), με διευθυντή τον αείμνηστο Χρυσόστομο Σταμούλη. Στο ρόλο του Καβάφη πρωταγωνιστεί ο τενόρος Αστέριος Τσέτσιλας και τα εμβόλιμα τραγούδια ερμηνεύουν η υψίφωνος Μαρία Παλάσκα, η μεσόφωνος Κατερίνα Ρούσσου και ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης. Αφηγητής είναι ο ηθοποιός  Χρήστος Στέργιογλου». 

Έχετε κάνει κάποια μετατροπή για την τωρινή του παρουσίαση, από το 2014 που το συνθέσατε; 

«Στο cd “Τα πλοία” δεν έχει γίνει καμία απολύτως μετατροπή». 

Με καταγωγή από τον Έβρο, 40 χρόνια στη Γερμανία γιατρός, αφού περάσατε πρώτα και από Ιταλία. Συναρπαστική η διαδρομή σας. Θα μας μιλήσετε γι’ αυτήν, και το συνδυασμό της μουσικής και της ιατρικής; 

«Από τον Έβρο (Διδυμότειχο), όπου ήμουν εξάρχων τρομπετίστας στη Φιλαρμονική του δήμου, έφυγα στα 16 μου για τη Θεσσαλονίκη, για να σπουδάσω στο Κρατικό Ωδείο Βορείου Ελλάδος ανώτερα θεωρητικά. Μετά πήγα στην Ιταλία (Μιλάνο), αφενός για να σπουδάσω ιατρική, αφετέρου για να εντρυφήσω στην οπερατική μουσική. Η εκεί παραμονή μου υπήρξε πολύ δημιουργική. Αφού απέκτησα το πτυχίο ιατρικής και ολοκλήρωσα τη διδακτορική μου διατριβή, μετέβην στη Γερμανία (Στουτγάρδη), τόσο για βιοποριστικούς λόγους όσο και, κυρίως, για να εντρυφήσω στη συμφωνική μουσική. Στην αρχή οι δυσκολίες υπήρξαν μεγάλες, κατόπιν, όμως, τα πράγματα εξομαλύνθηκαν». 

Τώρα που έχετε συνταξιοδοτηθεί από την ιατρική και μένετε στην Ελλάδα πια, θα αφοσιωθείτε μόνο στις συνθέσεις; 

«Μία φορά γιατρός, παραμένεις εσαεί γιατρός, όμως ως συνταξιούχος προτίθεμαι να αφιερώσω το υπόλοιπο της ζωής μου σχεδόν αποκλειστικά στη δημιουργία, επειδή πιστεύω πως έχω να προσφέρω περισσότερα στους ανθρώπους από το μετερίζι αυτό». 

Ιατρός σώματος και… ψυχής λοιπόν. Τι θείο και σπάνιο, αυτό, χάρισμα. Θα λέγατε ότι στη ζωή σας συμπλήρωσε το ένα το άλλο; 

«Η ιατρική και η μουσική αλληλοσυμπληρώνονται. Η ιατρική υπηρετεί τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου, η δε τέχνη υπηρετεί κυρίως την ψυχή και την κοινωνικότητα ενός ατόμου». 

Από πότε, κ. Σίμογλου, συνθέτετε και πόσα έργα έχετε δημιουργήσει; Είστε και σπουδαίος πιανίστας, να συμπληρώσω. 

«Τα πρώτα συνθετικά μου σκίτσα χρονολογούνται όταν ήμουν 12 χρονών. Σήμερα, η εργογραφία μου αριθμεί πλέον των 130 έργων. Ο καβαφικός μου κύκλος αποτελεί μόνο μικρό μέρος της συνθετικής μου δραστηριότητας. Τα άλλα τα έργα μου αφορούν σε 12 συμφωνίες, 10 όπερες, αρκετά σόλο–κονσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, εισαγωγές κ.ά.». 

Επόμενα σχέδιά σας; Τι να περιμένουμε; 

«Όσο αναπνέω, θα συνεχίσω να δημιουργώ. Έχω βάλει ένα διπλό στόχο. Αφενός μεν να δημιουργώ έργα λόγιας μουσικής, όμως εύπεπτα, ώστε αποδέκτης τους να είναι ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, αφετέρου, δε, η διάδοση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι με τη σύνθεση της ενδεκάτης μου αγγλικά και ιταλικά. Σας ευχαριστώ θερμά για αυτή τη φιλοξενία».

Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις, κάθε μέρα στο inbox σας

 
Διαβάστε επίσης