Λεωνίδας Καβάκος: Επίσημος προσκεκλημένος του Samos Young Artists Festival

Ποιοι άλλοι μουσικοί θα συμμετάσχουν

Λεωνίδας Καβάκος

O διεθνούς φήμης Έλληνας βιολιστής Λεωνίδας Καβάκος θα είναι ο εκλεκτός επίσημος προσκεκλημένος του φετινού Έλληνες Samos Young Artists Festival που επιστρέφει για 14η χρονιά στο αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου στη Σάμο, από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου.

Ξένοι ανερχόμενοι αλλά και καταξιωμένοι μουσικοί θα συμπράξουν σε ένα πρόγραμμα ζωντανής μουσικής που καλύπτει μια ευρεία γκάμα ειδών, από το σόλο πιάνο, διαχρονικές μελωδίες του οπερατικού ρεπερτορίου, μουσική δωματίου για έγχορδα και πνευστά, τζαζ, έως και μουσική Φάντο.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα γίνει η παγκόσμια πρεμιέρα ενός κομματιού που γράφτηκε ειδικά για το φεστιβάλ από τον συνθέτη του ινστιτούτου Curtis Έιντριεν Γουόνγκ, ο οποίος συνέθεσε το έργο αυτό περνώντας ένα μήνα στη Σάμο, με υποτροφία του Ιδρύματος Schwarz και του Curtis Institute of Music. Η σύνθεση αυτή καθώς και πολλά αριστουργήματα του κλασσικού ρεπερτορίου θα ερμηνευτούν από διεθνώς αναγνωρισμένους και πολυ-βραβευμένους καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Γραμμένος, η Αλεξία Μουζά, ο Αλέξανδρος Σακαρέλλος, η νικήτρια υψηλού κύρους βραβείων Γιουνσίν Σονγκ, τα μέλη του καταξιωμένου κουαρτέτου Erinyes, Στέργιος Θεοδωρίδης και Μαρίγια Ράισανεν και η πιανίστα και απόφοιτος της σχολής Julliard, Τζάνις Καρίσα.

Θα συμπράξουν, επίσης, ο βαρύτονος Βίτορ Μπίσπο, η Ιρλανδή τραγουδίστρια Νιβ Ο’Σάλιβαν, μέλος και απόφοιτη του Opernstudio της Κρατικής Όπερας Βαυαρίας, και ο πιανίστας Μαρτσέλο Αμαράλ. Η Πορτογαλέζα τραγουδίστρια Μπεατρίς Φελίσιο θα εμφανιστεί μαζί με τον παρτενέρ της, τον κιθαρίστα Ζουάου Ντομίνγκος, και τoν Ρούι Πόσου στην πορτογαλική κιθάρα. Το έργο τους θα παρουσιάσουν και η Γαλλο-Δομινικανή τραγουδίστρια Σιρίλ Αιμέ με τον διεθνώς καταξιωμένο πιανίστα, συνθέτη και παραγωγό Ματίς Πικάρ, ο Ιταλός μπασίστας Ματέο Μπορτόνε και ο Γάλλος τζαζ ντράμερ Γιοάν Σερά.

Καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου, είναι και φέτος ο τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, απόφοιτος του Curtis Institute of Music, νικητής του πρώτου βραβείου στον υψηλού κύρους Διεθνή Διαγωνισμό Paulo Cello στη Φινλανδία και η πιανίστα Μάσα Ιλιάσοφ, γεννημένη και μεγαλωμένη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, η οποία ζει και διδάσκει στο Μόναχο.

Το Samos Young Artists Festival διοργανώνεται στην ελληνική περιφέρεια και απευθύνεται τόσο στους κατοίκους του νησιού όσο και στους επισκέπτες του. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσικά φεστιβάλ του Βορείου Αιγαίου, που πραγματοποιείται αδιάλειπτα από το 2010. Το 2018 τιμήθηκε από την κριτική επιτροπή του Συλλόγου Μουσικής και Κριτικών Θεάτρου ως το «Καλύτερο Περιφερειακό Μουσικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα». Μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 210 μουσικοί διεθνούς φήμης, ενισχύοντας τη Σάμο και το φεστιβάλ ως έναν αναγνωρισμένο μουσικό προορισμό.

Η τιμή του εισιτηρίου διατηρείται χαμηλή, 5 Ευρώ ανά συναυλία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ένα όσο το δυνατόν πιο πλατύ κοινό να συμμετέχει στις εκδηλώσεις. Η υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η μουσική και πολιτιστική ανταλλαγή, η σύγχρονη μουσική παραγωγή και η ερμηνεία κλασικών έργων αποτελούν στόχο του Iδρύματος Schwarz και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ακριτικού νησιού της Σάμου.

Το φετινό πρόγραμμα συνοπτικά:

Τετάρτη, 7 Αυγούστου
Βραδιά Τζαζ
Σιρίλ Αιμέ – τραγούδι

Ματίς Πικάρ – πιάνο
Ματέο Μπορτόνε – μπάσο
Γιοάν Σερά – κρουστά

Πέμπτη, 8 Αυγούστου
Μαγευτικές Μελωδίες
Έργα Προκόφιεφ, Βέμπερν, Μότσαρτ
Διονύσης Γραμμένος – κλαρινέτο
Αλέξανδρος Σακαρέλλος – βιολί
Γιουνσίν Σονγκ – βιολί
Μαρίγια Ράισανεν – βιόλα
Στέργιος Θεοδωρίδης – τσέλο
Τζάνις Καρίσα – πιάνο

Παγκόσμια πρεμιέρα
Το κομμάτι που γράφτηκε ειδικά για το φεστιβάλ από τον συνθέτη του ινστιτούτου Curtis, Έιντριεν Γουόνγκ | Μέρος της συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Schwarz και του Ινστιτούτου Μουσικής Curtis.

Παρασκευή, 9 Αυγούστου
My Song Rings Out…
Βραδιά Όπερας
Έργα Ντβόρζακ, Ραβέλ, Μπραμς, Ντονιτσέτι, Μπιζέ
Νιβ Ο’Σάλιβαν – μέτζο σοπράνο
Βίτορ Μπίσπο – βαρύτονος
Μαρτσέλο Αμαράλ – πιάνο

Σάββατο, 10 Αυγούστου
Τζάνις Καρίσα – Σόλο ρεσιτάλ πιάνου
Έργα Σκαρλάτι, Αλμπένιθ, Σούμπερτ, Σούμαν
Τζάνις Καρίσα – πιάνο

Κυριακή, 11 Αυγούστου
Leonidas & Friends
Έργα Ραβέλ και Μπραμς
Λεωνίδας Καβάκος – βιολί
Αλέξανδρος Σακαρέλλος – βιολί
Ηλίας Λιβιεράτος – βιόλα
Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν – τσέλο
Αλεξία Μουζά – πιάνο

Δευτέρα, 12 Αυγούστου
Διάλογοι
Έργα Σούμαν, Σοστακόβιτς, Πουλένκ, ντε Σαρασάτε
Διονύσης Γραμμένος – κλαρινέτο
Γιουνσίν Σονγκ – βιολί
Αλέξανδρος Σακαρέλλος – βιολί
Ηλίας Λιβιεράτος – βιόλα
Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν – τσέλο
Τζάνις Καρίσα – πιάνο
Αλεξία Μουζά – πιάνο

Τρίτη, 13 Αυγούστου
Φάντο
Μπεατρίς Φελίσιο – τραγούδι
Ρούι Πόσου – πορτογαλική κιθάρα
Ζοάου Ντομίνγκος – κιθάρα

Ίσως σας ενδιαφέρουν