Θεσσαλονίκη: Ένα βιβλίο – αφιέρωμα στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου

Η παρουσίαση του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος, θα γίνει την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στο καφέ Ζώγια στη Θεσσαλονίκη

Ο Θάνος Μικρούτσικος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, ενέπνευσε έμπειρους πανεπιστημιακούς δασκάλους και διακεκριμένους μελετητές της ελληνικής μουσικής, να γράψουν κείμενα που διαπνέονται από αγάπη για το έργο του. Τα κείμενα αυτά επιμελήθηκε ο συγγραφέας Ηρακλής Οικονόμου και προέκυψε το βιβλίο «Θάνος Μικρούτσικος – Κυνηγώντας την ουτοπία -16 αναγνώσεις του έργου του».

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη, σε μία παρουσίαση που θα πλαισιωθεί από μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, που θα παίξει ο Σάκης Λάιος στο πιάνο αλλά και τραγούδια του, που θα ερμηνεύσουν οι Κώστας Θωμαΐδης και Δημήτρης Νικολούδης.

Η έκδοση συγκεντρώνει δεκαέξι μελέτες που καλύπτουν το σύνολο του έργου του Θάνου Μικρούτσικου από τους Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο, Σπύρο Αραβανή, Μιχάλη Γελασάκη, Μαρία Γεωργιάδου, Μάκη Γκαρτζόπουλο, Μανώλη Δαφέρμο, Τιτίκα Δημητρούλια, Δημήτρη Κουτσούμπα, Ανδρέα Μαράτο, Γιάννη Μηλιό, Αλεξάνδρα Μικρούτσικου, Γιώργο Β. Μονεμβασίτη, Ηρακλή Οικονόμου, Φώντα Τρούσα, Γιώργο Χαρωνίτη και Θανάση Χουλιαρά.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Τα κεφάλαια κινούνται πάνω σε τρεις κύριους άξονες: κοινωνία – ποίηση – μουσική, και εστιάζουν αντίστοιχα στις κοινωνικο-πολιτικές και ιστορικές αλληλεπιδράσεις του δημιουργού, τη σχέση του με τον ποιητικό λόγο και τα ποικίλα μουσικά είδη στα οποία αυτός δραστηριοποιήθηκε, με πυξίδα την ανανέωση της μουσικής φόρμας. Κοινό εύρημα όλων των κεφαλαίων, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του βιβλίου, είναι η αέναη προσπάθεια του συνθέτη να υπερβεί τις καθιερωμένες μορφές και τους παγιωμένους τρόπους, κυνηγώντας την αισθητική και πολιτική ουτοπία.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ Γιάννης Μηλιός, ο ραδιοφωνικός παραγωγός και δημοσιογράφος Γιάννης Τσολακίδης, ο συνθέτης Πάρις Παρασχόπουλος, ο επιμελητής της έκδοσης Ηρακλής Οικονόμου και η σύζυγος του εκλιπόντα Μαρία Παπαγιάννη – Μικρούτσικου.

Η παρουσίαση του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος, θα γίνει την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στο καφέ «Ζώγια – Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια», Αλ. Σβώλου 54.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν