Βρετανικό Μουσείο: Προσβλέπουμε σε ρεαλιστικές λύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η πρώτη απάντηση του Βρετανικού Μουσείου μετά την «επίσημη βεβαίωση» της τουρκικής πλευράς ότι δεν υπήρξε ποτέ έγγραφο νομιμοποίησης της «αγοράς» των γλυπτών-Τι λέει η Λίνα Μενδώνη

Για… ρεαλιστικές λύσεις  κάνει λόγο τώρα το Βρετανικό Μουσείο αναφερόμενο στα Γλυπτά του Παρθενώνα, μετά την «επίσημη» επιβεβαίωση από την τουρκική πλευρά ότι δεν υπήρξε ποτέ έγγραφο που να νομιμοποιεί την «αγορά» των γλυπτών.

Σημειώνεται, πως η επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας, ειδικότερα, επιβεβαίωσε τα όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή δεν γνωρίζει την ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο λόγος για το οθωμανικό έγγραφο που επικαλείται η Βρετανία για την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα, το 1816, από τον λόρδο Έλγιν ως κομμάτι της ιστορίας της απομάκρυνσης των Γλυπτών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, τα γλυπτά του Παρθενώνα έχουν αποκτηθεί νόμιμα, με βάση οθωμανικό φιρμάνι
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ήρθε και η πρώτη απάντηση από το Βρετανικό Μουσείο. Εκπρόσωπος του Μουσείου δήλωσε στο ΣΚΑΪ:

«Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την ισχυρή επιθυμία της Ελλάδας τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο να επιστραφούν στην Αθήνα. Πρόκειται για ζήτημα με πολύ μακριά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα δυνατά συναισθήματα που επιτάσσει αυτή η συζήτηση».

Και συνέχισε: «Επιθυμούμε να αναπτύξουμε μία νέα σχέση με την Ελλάδα – μία συνεργασία για τον Παρθενώνα – και να εξερευνήσουμε την πιθανότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας με τους Έλληνες φίλους μας, με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα βαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο».

«Το Βρετανικό Μουσείο έχει φροντίσει τα γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να διαμορφώσει τη βάση για μία νέα σχέση και για τις ρεαλιστικές λύσεις στις οποίες προσβλέπουμε».

Μενδώνη: Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε φιρμάνι

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ για τις εξελίξεις στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα ανέφερε:

«Την Παρασκευή το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ειδικής διακυβερνητικής επιτροπής της Unesco, που αφορά στη συζήτηση γύρω από την επιστροφή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους».

«Όπως είναι γνωστό τα τελευταία 40 χρόνια ένα από τα πάγια θέματα στην ημερήσια διάταξη αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Και αυτή τη φορά, η επιτροπή κατέληξε σε μία σύσταση όπου καλεί τις δύο πλευρές, τη βρετανική και την ελληνική, να επιλύσουν το θέμα αυτό το οποίο χρονίζει αρκετές δεκαετίες», τόνισε η κα Μενδώνη και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα είναι, πάντα, ανοικτή στον διάλογο. Έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί, προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα».

«Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της συνόδου ήταν η συζήτηση η οποία έγινε, γύρω από το περίφημο -μέσα σε εισαγωγικά- “φιρμάνι” του Έλγιν. Το τοποθετώ εντός εισαγωγικών γιατί αυτό είναι ένα επιχείρημα της βρετανικής πλευράς το οποίο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσιο. Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό το οποίο έδωσε στον Έλγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στη σύνοδο η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Ότι δεν υπήρχε φιρμάνι», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.
Τουρκία: Δεν υπάρχει έγγραφο που να νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν», είχε δηλώσει-όπως προαναφέρθηκε- η Ζεϊνέπ Μποζ, εκπρόσωπος της Τουρκίας στην 24η Σύνοδο των Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP).

«Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμα και (…) σύμφωνα με τον νόμο της εποχής. Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως», τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Ίσως σας ενδιαφέρουν