Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή επικράτησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% που ήταν απαραίτητο για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο εκλογών, ο οποίος και θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου.

Η επανεκλογή του Ντούντα, συμμάχου της κυβέρνησης, είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» να μπορέσει να εφαρμόσει την κοινωνικά συντηρητική του ατζέντα.

Μεταξύ άλλων, σε αυτήν περιλαμβάνεται η προστασία της παραδοσιακής οικογένειας και η αποτροπή της εξάπλωσης της «ΛΟΑΤΚΙ νοοτροπίας».

Στον δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσει τον Ραφάλ Τρσασκόφσκι, τον φιλελεύθερος δήμαρχο της Βαρσοβίας που ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών, Ο Ντούντα συγκέντρωσε το 43,5% των ψήφων και ο Τρσασκόφσκι το 30,46%.

«Ο ψηφοφόρος που προτίμησε τον (ακροδεξιό υποψήφιο) Κριστόφ Μπόζακ ή τον (ανεξάρτητο) Σιμόν Χολόβνια μπορεί να επιλέξει μεταξύ της συνεργασίας με την κυβέρνηση ή της διαμάχης μεταξύ του προέδρου και της κυβέρνησης για τα επόμενα τριάμισι χρόνια», σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Πολωνίας Πιοτρ Μούλερ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Polsat.