Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης (pics)

Με την πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκε ο τριήμερος εορτασμός της 48ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 20.000 διαδηλωτές βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Στην πορεία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης (pics) | 5431553 1

Έξω από την πρεσβεία  βρίσκονται παραταγμένα λεωφορεία της Αστυνομίας. Νωρίτερα, διαδηλωτές τραγουδούσαν τραγούδια όπως το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Νωρίτερα, η κεφαλή της πορείας πέρασε από τη Βουλή και σταμάτησε έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πορεία μετέχουν 20.000 διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ.

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης (pics) | 5431531

Κλειστή είναι η Βασ. Σοφίας και στα δύο ρεύματα, ενώ λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Πατησίων. Στην κυκλοφορία δόθηκαν Σταδίου και Πανεπιστημίου.

Το παρών έδωσαν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης (pics) | 5431519

«Αντίσταση για πάντα στον φασισμό» ήταν το σύνθημα του πανό που κρατούσαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξόριστων Αντιστασιακών. Στην πορεία μετείχαν άτομα όλων των ηλικιών.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε νωρίτερα το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η πορεία έφτασε στην πρεσβεία λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, ενώ τη σημαία κράτησαν και παιδιά. Φοιτητές τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και αποχώρησαν χωρίς εντάσεις.

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης (pics) | 5431530

Κλειστοί τρεις σταθμοί του Μετρό

Με εντολή της αστυνομίας, ο σταθμός του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» έκλεισε στις 15:00 και οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» στις 16:30. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και σε δρομολόγια των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΛΑΣ.

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης (pics) | 5431411
Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης (pics) | 5431412
Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης (pics) | 5431469
Πορεία για την 48η επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021.

Ένταση και αψιμαχίες μεταξύ φοιτητών

Εντάσεις υπήρξαν από το πρωί στο χώρο του ιστορικού κτηρίου. Φοιτητές εμπόδισαν την διακοινοβουλευτική επιτροπή να καταθέσει στεφάνι.

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης (pics) | politexneio

Αψιμαχίες προκλήθηκαν μεταξύ φοιτητών για να εμποδιστεί η είσοδος σε μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα πριν από την κατάθεση στεφάνου αντιπροσωπείας του κόμματος.

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης (pics) | 5431441