Πως αποφασίστηκε το κρίσιμο ραντεβού | 4965087 scaled

Μία από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις των τελευταίων χρόνων, μεταξύ των ηγετών Ελλάδας-Τουρκίας, θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει χωρίς περιστροφές ή μισόλογα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το θέμα του τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο μετά και τις συνεχόμενες τουρκικές ενέργειες.

Ο Πρωθυπουργός που βρίσκεται στο Λονδίνο για την σύνοδο του ΝΑΤΟ, βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες του, ενώ μετά και την οριστικοποίηση της συνάντησης οι συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία οι συζητήσεις ήταν συνεχείς. Η πρόθεση της Αθήνας ήταν να γίνει μια σύντομη επαφή στο περιθώριο της Συνόδου, με την πλευρά της Τουρκίας να ζητά επίσημη συνάντηση σε επίπεδο αντιπροσωπειών. Τελικά, χθες αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να γίνει δεκτό το τουρκικό αίτημα και στις 16:30 ώρα Ελλάδος στο ξενοδοχείο The Grove που βρίσκεται στην περιοχή του Γουότφορντ, οι δύο αντιπροσωπείες θα καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Από ελληνικής πλευράς μαζί με τον Πρωθυπουργό θα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στο ανώτατο επίπεδο, ευθέως με τον Τούρκο Πρόεδρο για τους κινδύνους που εγκυμονούν από την συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός τόνιζε σε συνεργάτες του πως
«είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες», και να σημειωθεί ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα». Επίσης είναι δεδομένη η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει να είναι ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικά σε στιγμές μεγάλης έντασης.

Αξιζεί να σημειωθεί πως λίγες ώρες πριν την συνάντηση το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διαψεύση την πληροφορία που ήθελε την Ελλάδα να παγώνει τις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να τονίζει πως «Δεν θα παγώναμε τα ΜΟΕ λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με Ερντογάν».

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Από την εξέλιξη της συνάντησης θα διαμορφωθεί και το ενδεχόμενο σύγκλισης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Αν τα συμπεράσματα της ελληνικής πλευράς δεν είναι θετικά τότε είναι πιθανό ο Πρωθυπουργός να καλέσει και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να συζητήσουν την στάση της Ελλάδας, απέναντι στην Τουρκία.