“Κορωνοϊός! Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα και πότε θα έρθει η επιστροφή στην κανονικότητα;”. Είναι στο μυαλό κάθε πολίτη, όσο κι αν κρατήσει η κρίση που βιώνουμε και φαίνεται πως υπάρχουν απαντήσεις. Τα βήματα με τα οποία θα περάσουμε στην επόμενη μέρα της κρίσης με τον κορωνοϊό, περιγράφει ο Ηλίας Μόσιαλος. Με ανάρτησή του, ο καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς, σημειώνει πως η Δανία είναι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τον στρατηγικό σχεδιασμό για την έξοδο από την παρούσα φάση. Τις επόμενες μέρες, ο κ. Μόσιαλος θα συζητήσει με τον διευθυντή του δανέζικου συστήματος Υγείας Søren Brostrøm, τα βήματα και τις προϋποθέσεις που θέτει η χώρα για την επιστροφή στη «νέα καθημερινότητα», η οποία, ωστόσο, δεν προσδιορίζεται για τον Απρίλιο. Επικαλούμενος άρθρο του καθηγητή Ran Balicer, ο οποίος είναι σύμβουλος της κυβέρνησης του Ισραήλ και μέλος της ομάδας διαχείρισης της επιδημίας Covid-19, σημειώνει πως τα βήματα για την πορεία προς την επόμενη μέρα θα είναι συνοπτικά τα εξής:

Μια στρατηγική εξόδου απαιτεί μια αλλαγή: τη μετάβαση από τη φυσική αποστασιοποίηση και την πλήρη απομόνωση, που επιβάλλεται σε ολόκληρο τον πληθυσμό, με ένα σαρωτικό και μη επιλεκτικό τρόπο, σε ένα νέο status quo. Αυτή η νέα ρουτίνα θα μπορούσε να βασιστεί σε τρία στοιχεία:

* Γρήγορη και εστιασμένη προσπάθεια εντοπισμού και αντιμετώπισης ασθενών.

* Διαφοροποιημένη και δυναμική πολιτική απομόνωσης μεταξύ στοχοθετημένων κοινοτήτων.

* Καθορισμό μέτρων που επιτρέπουν στους ασθενείς με ανοσία να επιστρέψουν στην κανονική ζωή και συνεχώς αυξανόμενο ρόλο στη διατήρηση της οικονομίας.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν ενώ προσαρμόζεται η οικονομία στην εξ αποστάσεως εργασία, στην καθημερινή συμπεριφορά που βασίζεται στη φυσική αποστασιοποίηση και την περιβαλλοντική και προσωπική υγιεινή σε κάθε χώρο εργασίας και στη συνεχή κατασκευή ιατρικής υποδομής με μέγιστη προστασία των ιατρικών ομάδων.

Σύμφωνα με τον κ. Balicer, για την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα απαιτείται αποφασιστική παρακολούθηση των προσφάτως μολυσθέντων ατόμων και ταχεία απομάκρυνσή τους από τη μολυσματική δεξαμενή. Αυτό απαιτεί «κλείσιμο του κύκλου».

Προτείνεται μία διαδικασία πολλαπλών σταδίων, η οποία περιλαμβάνει: εντοπισμό ατόμων που είναι «ύποπτα» περιστατικά, η ταχεία καραντίνα ασθενών που έχουν απομακρυνθεί από το σπίτι, ιχνηλάτηση και γρήγορη απομόνωση των επαφών τους. Για να επιτευχθεί αυτή η προϋπόθεση, πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός δυνατοτήτων. Περιλαμβάνουν εκτεταμένες και προσεκτικά μελετημένες εξετάσεις όλων των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με τα νέα κρούσματα. Περιλαμβάνουν, επίσης, μία γεωγραφικά προσδιορισμένη πολιτική καραντίνας, η οποία προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

Η χώρα μπορεί να χωριστεί σε υποπεριφέρειες. Σε αυτή τη βάση, μπορεί να ανακοινωθεί πως οι περιοχές Α, Β και Δ μπορούν να εργαστούν από εδώ και στο εξής, ενώ η περιοχή Γ πρέπει ακόμα να περιοριστεί στο σπίτι. Προφανώς, μια τέτοια πολιτική δεν θα αποτρέψει τελείως τη «διαρροή» μεταξύ περιοχών και κοινοτήτων, αλλά θα την καθοδηγήσει σε σημαντικό βαθμό και μαζί με τα άλλα συστατικά που συνυπάρχουν, μπορεί να αρκεί.
Η χαλάρωση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί ως μια συνεχής, βαθμιαία διαδικασία πειραματισμού και επαναξιολόγησης, σε κύκλους διαφόρων εβδομάδων το καθένα. Σε κάθε κύκλο, θα αρθούν σημαντικοί περιορισμοί, ακολουθούμενοι από μια τεταμένη προσεκτική περίοδο αναμονής αρκετών εβδομάδων, η οποία απαιτείται για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός της στα ποσοστά διάδοσης. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην έγκαιρη χαλάρωση των περιορισμών που δυσχεραίνουν περισσότερο την ανάκαμψη της οικονομίας, με σχετικά μικρότερο κίνδυνο να αυξηθεί σημαντικά η εξάπλωση της νόσου. Είναι, επομένως, πιθανή η ανανεωμένη λειτουργία των βιομηχανιών, των εμπορικών και των επιχειρήσεων και όχι η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, δεδομένου ότι τα παιδιά είναι συνήθως βασικοί παράγοντες διάδοσης των ασθενειών σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.

Η σταδιακή εφαρμογή μιας στρατηγικής εξόδου πρέπει να συνοδεύεται από την προετοιμασία της υποδομής για τον επόμενο χειμώνα, η οποία, όπως διαπιστώθηκε σε προηγούμενες επιδημίες, θα μπορούσε να φέρει μαζί της ένα δεύτερο κύμα, μεγαλύτερο από το πρώτο, λόγω της διπλής μόλυνσης από γρίπη και Covid-19, και ίσως να προκαλέσει δραματική αύξηση της διασποράς και της μόλυνσης.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει όλοι να αρχίσουμε να φανταζόμαστε τη ζωή κάτω από μια νέα και δυναμική καθημερινότητα, η οποία σταδιακά, κατά τους προσεχείς μήνες, θα επιτρέψει στους περισσότερους από εμάς να επιστρέψουμε στην εργασία, στις ψυχαγωγικές μας δραστηριότητες και στην κοινωνική μας ζωή. Μια ρουτίνα απεριόριστα καλύτερη σε σύγκριση με αυτή που ζούμε σήμερα. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και έχει αρχίσει πλέον να αχνοφαίνεται.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr