Υπάρχουν δεκάδες μοντέλα ψυχολογίας και θεωρίες σχετικά με το τι μας παρακινεί και μας κάνει να εργαζόμαστε σκληρά για τα πράγματα που θέλουμε, πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στα κίνητρα, θεωρίες επιτυχίας και ούτω καθεξής.

Πέντε συμβουλές για να μη χάσετε ποτέ το κίνητρό σας στη δουλειά είναι οι εξής:

Μην το παρακάνετε

Όταν θα είστε δίπλα σε κάποιον βαριεστημένο, ίσως σκεφτείτε πως θα ήταν καλή ιδέα να δείξετε περισσότερο ενθουσιασμό για να τον «ανεβάσετε». Όμως θα καταφέρετε μόνο να χάσετε όλη σας την ενέργεια. Γι’ αυτό, καλύτερα θα ήταν αν διατηρούσατε τον ενθουσιασμό σας, χωρίς υπερβολές, μιας και είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε από το πλήθος.

Μην το παίρνετε προσωπικά

Όσο αρνητικοί και αν είναι οι συνεργάτες σας, μην τους αφήνετε να σας επηρεάζουν. Απλά συγκεντρωθείτε στο αντικείμενο που έχετε να κάνετε και σε όσα μπορείτε να ελέγξετε.

Να είστε προσγειωμένοι και να σκέφτεστε τον άλλο

Είναι πολύ εύκολο να σκεφτείτε πως κάποιος βαριέται στη δουλειά επειδή μισεί αυτό που κάνει. Να είστε ρεαλιστές και να σκέφτεστε πως μπορεί ο άλλος να δείχνει πως βαριέται, αλλά να τον απασχολεί κάτι βαθύτερο. Πολλές φορές, παρά τον ενθουσιασμό μας πέφτουμε σε τοίχο και χάνουμε το ενδιαφέρον και τους στόχους μας.

Επιλέξτε τους σωστούς ανθρώπους

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να κάνετε παρέα και να συγχρωτίζεστε με ανθρώπους που μπορούν να σας παρακινήσουν. Δημιουργήστε λοιπόν μια ομάδα από συνεργάτες που μπορούν να σας εμψυχώσουν όταν θα τα βρείτε δύσκολα, αλλά και εσείς να τους στηρίζετε όταν θα το χρειαστείτε.

Να γεμίζετε τις μπαταρίες σας

Να κάνετε μικρά διαλείμματα από τη δουλειά, έστω και πέντε λεπτών, ώστε να αποφορτίζεστε. Στα Σαββατοκύριακα και στις άδειές σας να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν. Μάλιστα, πάντα να έχετε στο πρόγραμμα λίγο χρόνο για εσάς, είτε αυτό θα είναι για μαγείρεμα είτε για περπάτημα είτε οποιαδήποτε άλλη ασχολία σας βοηθά να γεμίσετε τις μπαταρίες σας.