Οικονομία

Πως και από ποιους θα «βαθμολογούνται» οι υπάλληλοι στο Δημόσιο

dimosio1

Νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο

Αναδημοσίευση από τη »Βραδυνή της Κυριακής»

Του Βαγγέλη Γιακουμή

220 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μπαίνουν στο «μάτι» της αξιολόγησης, χωρίς όμως τον τρόπο που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να σταματήσει ο γραφειοκρατικός τρόπος με τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι αξιολογούνταν κατά το δοκούν.

Ο νόμος που υπάρχει από το 2016, μεγάλωσε τα προβλήματα και δεν απάντησε σε καίρια θέματα, και για αυτό το λόγο ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό εισάγει νέο τρόπο αξιολόγησης των εργαζομένων στο Δημόσιο, πλην των γιατρών και εκείνων που εργάζονται στα Σώματα Ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής, πάνω από το 90% των υπαλλήλων βαθμολογείται στην κλίμακα 80-90 με άριστα το 100, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα περίπου 83% των εργαζομένων στο Δημόσιο παίρνει έως και άριστα 100, αλλά στη συνέχεια δεν αξιοποιείται πουθενά και δεν παράγεται κανένα αποτέλεσμα.

Αυτό, λοιπόν, ο κ. Βορίδης σχεδιάζει να το αλλάξει προχωρώντας στην κατάργηση του συγκεκριμένου τρόπου από ένα νέο σύστημα αξιολόγησης. Σύμφωνα με αυτό, ο νέος τρόπος αξιολόγησης θα γίνεται με βάση τις δεξιότητες, ενώ σε ό,τι αφορά τους προϊσταμένους στο Δημόσιο, η αξιολόγησή τους θα γίνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο: 50% από το αν επιτυγχάνονται οι στόχοι και το άλλο μισό από τον αν διαθέτουν δεξιότητες που στόχο θα έχουν την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η βασική αντίληψη των νέων αλλαγών που εισάγει ο αρμόδιος υπουργός, είναι η σύνδεση με το αναβαθμισμένο, πλέον, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, καθώς μέσω των νέων μορφών επιμόρφωσης που διαθέτει ο συγκεκριμένος φορέας θα αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όσων μετέχουν στην αξιολόγηση. Για να επιτευχτεί ο στόχος θα προστεθεί στα «όπλα» των προϊσταμένων μία σειρά από εργαλεία, όπως η τηλεργασία και η ανταμοιβή αποδοτικότητας.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ετοιμάζει και νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων για την ανάδειξη καριέρας στο Δημόσιο μέσω του νέου βαθμολογίου, καθώς και την αναδιοργάνωση συνολικά του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης των δημοσίων υπαλλήλων. Σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο των αλλαγών παίζει και το αναβαθμισμένο ΑΣΕΠ που ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο, με διαφορετικά, πλέον, κριτήρια, πιο αναβαθμισμένα, προς όφελος των πολιτών.

Σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών, το νέο σύστημα αξιολόγησης θα ελαφρύνει το βάρος στο Δημόσιο, και επομένως και το κόστος που επιφέρει σε αυτό μία ανάλογη πρακτική. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η εξοικονόμηση από την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης θα ανέλθει σε περίπου 5,5 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα της αξιολόγησης στόχο έχει να εφαρμόζεται δύο φορές μέσα στον ίδιο χρόνο, με έμφαση στα καθήκοντα του προϊσταμένου, ο οποίος με τη σειρά του θα ταξινομεί και δεν θα βαθμολογεί τις δεξιότητες των υπαλλήλων του.

Δείτε επίσης