Τη μέθοδο με την οποία η χώρα θα ξαναμπεί σε ρυθμούς κανονικότητας υπέδειξε με την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ.

«Θα περιορίσουμε την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και μετά, με έξυπνο τρόπο, το Δεκέμβριο, θα αρχίσουμε σταδιακά να ξανανοίγουμε την οικονομία και την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κάτι που σημαίνει πως η άρση του lockdown θα γίνει σταδιακά, όπως ακριβώς έγινε και στις αρχές του περασμένου Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών, μια αποκλιμάκωση της έξαρσης των κρουσμάτων αναμένεται μετά τις 10 Νοεμβρίου ενώ προς το τέλος του μήνα το καλό σενάριο προβλέπει τα ημερήσια κρούσματα να πέφτουν στα 500 ημερησίως.

Εάν επιτευχθεί αυτός ο αριθμός και η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας χαλαρώσει, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, με απώτερο στόχο τη πλήρη λειτουργεία ενόψει των Χρσιτουγέννων.

Κωδικός «σώστε τα Χριστούγεννα»

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η αγορά να κινηθεί, αν όχι στους συνήθεις ρυθμούς αλλά πάντως δίχως σημαντικούς περιορισμούς, καθώς η εορταστική περίοδος ευνοεί τις αγορές -ειδικά μετά από ένα lockdown – γεγονός που θα δώσει μεγάλη ανάσα στους καταστηματάρχες. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, τα φετινά Χριστούγεννα σε κάθε περίπτωση «δεν θα είναι αυτά τα οποία έχουμε συνηθίσει, αλλά όχι Χριστούγεννα τα οποία θα επιβάλλονται από κανόνες πολύ αυστηρούς περιορισμούς».

Σκέψεις για εναλλασσόμενα lockdown;

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει εισήγηση στον πρωθυπουργό για εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown. Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ανοιχτά και την επανάληψη αυτής της φόρμουλας τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια.

Η σκέψη αυτή φαίνεται να κερδίζει έδαφος όπως διαφάνηκε και από τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ενημέρωση από το Μαξίμου μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα: «Πατάμε γκάζι στις ευθείες και φρένο στις στροφές».

Αυτό που προέχει πάντως αυτή τη στιγμή, είναι η αποσυμφόρηση των εντατικών και ο σημαντικός περιορισμός διασποράς του ιού ώστε η κατάσταση να επιστρέψει σε διαχειρίσμα επίπεδα.