Οι πράξεις ευγένειας, καλοσύνης και βοήθειας προς τους άλλους ανθρώπους μπορεί να αποδειχθούν πολύ ευεργετικές για την υγεία και τη γενικότερη ψυχολογία του ανθρώπου που τις κάνει. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Psychological Bulletin, η οποία ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι όλες οι καλόκαρδες συμπεριφορές εξίσου επωφελείς.

«Η προκοινωνική συμπεριφορά –στην οποία περιλαμβάνονται ο αλτρουισμός, η συνεργασία, η εμπιστοσύνη και η συμπόνια- είναι όλα απαραίτητα συστατικά για μια αρμονική και λειτουργική κοινωνία. Αποτελούν κομμάτι του κοινού πολιτισμού της ανθρωπότητας και η ανάλυσή μας δείχνει ότι συνεισφέρουν, επίσης, στην ψυχική και σωματική υγεία», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Hong Kong, Δρ. Bryant P.H. Hui.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ενσωματώνουν περισσότερες προκοινωνικές συμπεριφορές είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία από εκείνους που δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο στο να βοηθούν τους άλλους.

Ο Δρ. Hui και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια μετά-ανάλυση 201 ανεξάρτητων μελετών, με συνολικά 198.213 συμμετέχοντες, και ανακάλυψαν ότι οι τυχαίες πράξεις ευγένειας, όπως η αυθόρμητη βοήθεια σε έναν ηλικιωμένο να μεταφέρει τα ψώνια, σχετίζονταν περισσότερο με τη συνολική γενική κατάσταση συγκριτικά με τις προγραμματισμένες δράσεις όπως π.χ. η συμμετοχή σε εθελοντική δράση.

Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, έναν ισχυρότερο δεσμό ανάμεσα στην ευγένεια και στην ευδαιμονία (που επικεντρώνεται στην αυτοπραγμάτωση, δηλαδή τη συνειδητοποίηση της δυναμικής του ατόμου και την εύρεση του νοήματος στη ζωή), παρά στην ευγένεια και την ηδονή (που σχετίζεται με την ευτυχία και τα θετικά συναισθήματα).

Οι επιδράσεις ποίκιλλαν ανάλογα με την ηλικία, με τους νεότερους δοτικούς ανθρώπους να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα συνολικής υγείας, ευδαιμονίας και ψυχολογικής λειτουργίας, ενώ οι γηραιότεροι ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα σωματικής υγείας. Επίσης, οι γυναίκες παρουσίασαν ισχυρότερες σχέσεις ανάμεσα στην προκοινωνικότητα και τα διάφορα μέτρα γενικής κατάστασης σε σύγκριση με τους άνδρες –ίσως επειδή οι γυναίκες, σύμφωνα με τα στερεότυπα, αναμένεται να είναι πιο φροντιστικές και δοτικές.