Πως πληρωνόμαστε από τον ΕΦΚΑ για την 5νθήμερη άδεια νόσησης | 271191725 1135714810570882 4002318998780258896 n

Το rapid ή το PCR δεν είναι αρκετό για να πληρωθεί ασθενής από τον ΕΦΚΑ, χρειάζεται γνωμάτευση γιατρού

Με τη μετάλλαξη «Όμικρον» να κάνει την επέλασή της σε όλη τη χώρα, αρκετοί άνθρωποι νοσούν και κατ΄ επέκταση μένουν για μερικές ημέρες μακριά από την εργασία τους, ενώ σε διευκρινήσεις για το πως πληρώνεται από τον ΕΦΚΑ η αναρρωτική άδεια προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου, Όμηρος Τσάπαλος.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε: «Το rapid ή το PCR δεν είναι αρκετό για να πληρωθεί ασθενής από τον ΕΦΚΑ, όπως και για τις άλλες ασθένειες, χρειάζεται γνωμάτευση γιατρού».

«Ο ΕΦΚΑ δεν είναι ο οργανισμός που απλώς διαπιστώνει ότι κάποιος νοσεί, είναι ο φορέας που διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών», τόνισε.

Ενώ εξήγησε ότι «ο ασφαλισμένος πρέπει να εξεταστεί από γιατρό για να πληρώσει κάποιον που θα καθίσει για πάνω από πέντε μέρες».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι δεν είναι αναγκαίο να εξεταστεί δια ζώσης ο ασθενής καθώς «αν ο γιατρός είναι συνδεδεμένος με τον ΕΟΠΥΥ και το δηλώσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, τότε ο ασθενής πληρώνεται κανονικά».

Σχετικά με τον τρόπο πληρωμής είπε ότι «σε όλες τις ασθένειες, υπάρχει αναλογία εργοδότη – ΕΦΚΑ στην πληρωμή, εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει εξαντλήσει τις μέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούται».

«Οι πέντε μέρες covid είναι έξτρα των ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος», διευκρίνισε.

Ο ΕΟΔΥ χθες έδωσε απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις που αφορούν τον κορωνοϊό, μεταξύ αυτών και το ζήτημα της εργασίας, όπως:

Νοσώ από Sars-Cov-2, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;

Η βεβαίωση θετικού αποτελέσματος αποτελεί το αποδεικτικό νόσησης. Αν απαιτείται αναρρωτική άδεια μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικογενειακό/θεράποντα ιατρό σας ή στον ιατρό εργασίας της Εταιρείας που εργάζεστε.
Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις για την εργασία ή δικαιολόγηση απουσιών στο σχολείο:

Γραμμή Υπ. Εργασίας: 1555

Για τα σχολεία γραμμή επικοινωνίας (Task Force): 210-3493958, 210-3493867

Είμαι στενή επαφή κρούσματος και βρίσκομαι σε υποχρεωτική καραντίνα, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;

Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις καραντίνας για στενές επαφές. Η βεβαίωση καραντίνας των στενών επαφών χορηγείται αποκλειστικά από τη ΓΓΠΠ.