«Ζόμπι» θέση εργασίας είναι αυτή που ο εργαζόμενος διατηρεί λόγω της στήριξης που παρέχει το κράτος στον εργοδότη του εξαιτίας του κορωνοϊού. Η αλήθεια είναι ότι ο Covid-19 δεν άλλαξε μόνο τη ζωή των πάντων, αλλά και την εργασιακή κατάσταση των περισσοτέρων. Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και σήμερα, τα κυβερνητικά πακέτα στήριξης εργοδοτών και εργαζομένων αποτέλεσαν το «τακούνι» που κράτησε την ανεργία καρφωμένη στο έδαφος. Τώρα όμως, ολοένα και συχνότερα, οι υπουργοί Οικονομικών εδώ στην Ευρώπη, διερωτούνται ανοιχτά, μήπως ήρθε η ώρα να κλείσουν οι στρόφιγγες και οι επιζήσαντες πολίτες να μάθουν να ζουν όχι μόνο με το νέο ιό, αλλά και ένα εργασιακό τοπίο πραγματική έρημο.   

Στο επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα αυτά αύξησαν το δημόσιο χρέος των ήδη επιβαρυμένων Οικονομιών της Ευρώπης, οι υπόλοιποι αντιτάσσουν τη μακροχρόνια ανεργία που θα προκαλέσει μία τέτοια εξέλιξη. Και ενώ οι πρώτοι μιλούν για μία συνθήκη που στις περισσότερες περιπτώσεις τυγχάνει της εκμετάλλευσης των εργοδοτών, δημιουργώντας «ζόμπι» θέσεις εργασίας που δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν στην πρότερη παραγωγική τους κατάσταση, το περιοδικό «Politico» προειδοποιεί ότι τυχόν πρόωρος τερματισμός της θα προκαλέσει κοινωνική και πολιτική καταστροφή, ιδιαίτερα τώρα που ο κορωνοϊός δείχνει ξανά τα δόντια του και θεραπεία ή εμβόλιο, ακόμη δεν έχει βρεθεί.

«Η αλήθεια είναι ότι μερικά κρατικά μέτρα βοηθείας έχουν παρενέργειες, καθώς ευνοούν τη διατήρηση επιχειρήσεων χωρίς πειστικό επιχειρηματικό μοντέλο για τη διατήρησή τους στο μέλλον», εξηγεί ο Νίκλας Ποτράφκε  από το Ινστιτούτο ifo. Ο ίδιος μάλιστα, προτείνει οι κυβερνήσεις να κατευθύνουν τους εργαζομένους να αναζητήσουν εργασία στους τομείς που προβλέπεται ότι θα ανθίσουν στη μετα-κορωνοϊό εποχή. Αυτό που δεν λαμβάνει υπόψη του το συγκεκριμένο σκεπτικό είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο επιχειρηματικό κύκλο αλλά για μία ξαφνική επείγουσα παγκόσμια κρίση υγείας. Κανείς δεν γνωρίζει πότε ο κορωνοϊός θα δείξει σαφή σημάδια υποχώρησης και πόση οικονομική ζημία μπορούν επιπλέον να προκαλέσουν τα τοπικά lockdowns που επιλέγονται σήμερα από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η ιστορία, εξάλλου, στο ερώτημα πότε και πώς πρέπει να σταματήσουν τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης συστήνει προσοχή. Η περικοπή των δημοσιονομικών δαπανών και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έπνιξαν την ανάκαμψη των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Μεγάλη Ύφεση και έστειλαν τη χώρα γραμμή στην ύφεση το 1937. Ομοίως, μία ανάλογη λάθος πολιτική στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης προκάλεσε διπλή ύφεση στην ευρωζώνη το 2011-2012 παρατείνοντας την ταλαιπωρία των πολιτών και ενθαρρύνοντας τον εθνικιστικό λαϊκισμό. Γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των πολιτών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο πληθωρισμός κρατείται σε απόσταση για το άμεσο μέλλον και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης μπορούν να δανειστούν με μηδενικό σχεδόν επιτόκιο επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «καθαρίζει» τα ομόλογά τους.

Η κινεζική Οικονομία μπήκε και βγήκε πρώτη από τον Covid-19

Για τα δεδομένα της η Οικονομία της Κίνας βιώνει μία δύσκολη χρονιά. Μετά από τέσσερις δεκαετίες μεγάλης ανάπτυξης, ο σχετικός δείκτης της κινηθεί ελάχιστα. Και όμως, παρά το γεγονός ότι όλες οι χώρες του κόσμου υπέστησαν σημαντικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, η Κίνα είναι αυτή που φαίνεται να ανακάμπτει πρώτη και με τις λιγότερες πληγές.

Για του λόγου το αληθές, την ώρα που οι πλούσιες χώρες της Δύσης δίνουν αγώνα για να επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν πριν από την εμφάνιση του Covid-19, το ΑΕΠ της Κίνας ανέβασε ταχύτητα το γ’ τρίμηνο του 2020, καθώς έτρεξε με ρυθμό 4,9% σε ετήσια βάση, από 3,2% το β’ τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στην αρχή της εβδομάδας το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο της χώρας, η δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε με ποσοστό 0,7% κατά τους πρώτους 9 μήνες, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι λόγοι των καλύτερων επιδόσεών της είναι ότι ο κορωνοϊός χτύπησε πρώτα τη δική της πόρτα, ότι πήρε άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπού του, και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί δεύτερο κύμα του Covid-19 στη χώρα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο ελπίζουν τώρα σε μία ισχυρή ανάκαμψη της Κίνας, η οποία θα στηρίξει την επανεκκίνηση της ζήτησης.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»