Πως θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία λόγω της Όμικρον | sxoleia 1 1

Προχώρησαν οι 850 προσλήψεις εκπαιδευτικών

Προσλήψεις, τηλεκπαίδευση και αναδιάταξη προσωπικού είναι οι τρεις άξονες του έκτακτου σχεδίου κάλυψης των κενών που αναμένεται να δημιουργηθούν στα σχολεία λόγω νόσησης των εκπαιδευτικών.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, η κυβέρνηση προχώρησε σε 850 προσλήψεις εκπαιδευτικών, κάνοντας λόγο για περαιτέρω ενίσχυση με νέους δασκάλους και καθηγητές, εάν και όπου κριθεί αναγκαίο.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου, αναμένεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας πως αναμένεται επίσης να παρατηρηθούν και αρρυθμίες στην διαδικασία.

Μιλώντας για τα self test στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως έγινε τεστ σε 1,6 εκατ. ανθρώπους, αριθμό που αποτελεί τον μεγαλύτερο που έχει γίνει μαζικά μέχρι σήμερα στη χώρα. «Έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, 15.547 κρούσματα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, λέγοντας πως αυτά δεν θα είχαν βρεθεί χωρίς τα self test και θα μπορούσαν να προκαλέσουν, ενδεχομένως 10πλάσια κρούσματα.

Σημείωσε δε πως γίνεται αναδιάταξη του δυναμικού των σχολείων, όπου κρίνεται αναγκαίο και τόνισε πως θα γίνουν κι άλλες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Κρίνεται, άλλωστε, τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο, ότι η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας για λόγους εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς.

«9 στους 10 δικαιούχους έλαβαν αυτοδιαγνωστικά τεστ» σημείωσε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως «η τηλεκπαίδευση, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, λειτουργεί κανονικά».

«Παράλληλα, η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμη στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις περιπτώσεις που θα αναστέλλεται προσωρινά η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά. Όποτε κλείνει ένα τμήμα είτε λόγω κορονοϊού είτε λόγω φυσικών καταστροφών ( σεισμός, χιόνι), αμέσως η εκπαιδευτική διαδικασία μεταφέρεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο 2023» κατέληξε για το θέμα των σχολείων ο Γιάννης Οικονόμου.

Ειδικότερα:

-Τα παιδιά στο σχολείο για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο, κρίνεται απαραίτητο να βρίσκονται μαζί με τους δασκάλους, τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

-Δεύτερον, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, που διασφαλίζεται στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.

-Και τρίτον, διότι η δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά, καθώς απλώνεται στα σχολεία ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας, τόσο με την τήρηση των κανόνων και των προστατευτικών μέτρων όσο και κυρίως με τη διενέργεια συστηματικών τεστ.

Ως προς τη χρονική ισχύ των μέτρων, τα οποία λήγουν τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου, είπε ότι την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, η οποία θα προχωρήσει στις εισηγήσεις της, με τις όποιες αποφάσεις να ανακοινώνονται έγκαιρα.

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις που γονείς δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν τεστ, αποδίδοντάς σε «ζήτημα διανομής και διαχείρισης από τα κέντρα διάθεσης στα φαρμακεία» και όχι σε έλλειψη αποθεμάτων.

Δεύτερο self test απόψε και στο βάθος… αναθεώρηση μέτρων

Το πρώτο κουδούνι του 2022 ήχησε σήμερα, Δευτέρα, με αυστηρά πρωτόκολλα, ενώ στα self test που έγιναν από μαθητές και εκπαιδευτικούς εντοπίστηκαν περισσότερα από 15.000 κρούσματα, με τη Μίνα Γκάγκα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναθεώρηση των μέτρων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί απόψε θα κάνουν πάλι self test, καθώς την τρέχουσα εβδομάδα πρέπει να διενεργηθούν τρία συνολικά.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας σχολιάζουν ότι τα κρούσματα που εντοπίστηκαν από τα self test δεν θα είχαν βρεθεί αν δεν λειτουργούσαν ξανά τα σχολεία, αλλά θα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην κοινωνία χωρίς να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς του ιού.

Την ίδια ώρα, η Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τα μέτρα», με αφορμή την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Η ίδια σημείωσε ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τα μέτρα και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα», ενώ έδωσε συγχαρητήρια για την διανομή των 7 εκατ. self test για το άνοιγμα των σχολείων. «Νομίζω ότι είναι επίτευγμα το ότι δόθηκαν πάνω από 7 εκατ. τεστ, υπάρχουν.

Πολλοί λίγοι είναι που δεν κατάφεραν να πάρουν τεστ και σε αυτούς στείλαμε τα τεστ στα σχολεία. Για το ότι δόθηκαν 7 εκατομμύρια τεστ αξίζουν συγχαρητήρια», είπε χαρακτηριστικά.