Σαρηγιάννης: Θα δούμε ξανά αύξηση στα κρούσματα

Λόγω του υψηλού ιικού φορτίου στη χώρα μας, το lockdown παρατάθηκε από την κυβέρνηση για μία ακόμα εβδομάδα.

«Η Επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι ανάλογοι δείκτες επιτρέψουν», ανέφερε στην ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε χθες ότι προτεραιότητα αποτελεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο προσδιόρισε πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, επιδημιολογικών δεδομένων επιτρέποντος.

«Δυστυχώς, είμαστε υπό την αίρεση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης και φαίνεται ότι έχουμε τουλάχιστον δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας», τόνισε μιλώντας στο Μega, προσθέτοντας: «Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα είναι το πρώτο που θα επαναλειτουργήσει, διότι – σας θυμίζω – είναι μία ασφαλής λειτουργία.

Το λιανεμπόριο λειτούργησε υποδειγματικά, με τους κανόνες να γίνονται σεβαστοί από τους πελάτες και βέβαια από τις επιχειρήσεις και τους καταστηματάρχες. Είναι μια ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους», σημείωσε.

Κυβέρνηση, ειδικοί, καταστηματάρχες, αλλά και πολίτες περιμένουν έτσι τις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, οι οποίες θα κρίνουν αν θα βγει ή όχι το λουκέτο από το λιανεμπόριο.

«Δεν θέλω να πω ημερομηνίες, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να γίνει νωρίτερα από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, επειδή είναι ασφαλές και λειτουργεί με κανόνες», ξεκαθάρισε η κα Πελώνη.

Ψώνια με sms στο 13032

Την ίδια ώρα πάντως, οι προετοιμασίες για το άνοιγμα της αγοράς είναι πυρετώδεις, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό τα ψώνια θα γίνονται με sms στο 13032.

Για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο όταν ανοίξει, μίλησε χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Φιλοξενούμενος στην πρωινή εκπομπή του MEGA αναφέρθηκε στο νέο νούμερο 13032 στο οποίο θα στέλνουμε μήνυμα για να πηγαίνουμε στα καταστήματα, όταν ανοίξει το λιανεμπόριο.

«Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθήσαμε να βρούμε τεχνικές λύσεις που θα μπορούν να διευκολύνουν το λιανεμπόριο και τους καταναλωτές, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολόγοι. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει περιορισμός τριών ωρών.

Αλλά θα υπάρχει οριζόντιος περιορισμός στην αποστολή μηνύματος, θα επιτρέπεται ένα μήνυμα την ημέρα. Στη δεύτερη προσπάθεια θα είναι αρνητική η απάντηση», ανέφερε.

Παράλληλα, αφού ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σκέψη για περιορισμό στους υπόλοιπους κωδικούς. Θα γίνει ξεχωριστός αριθμός μόνο για το λιανεμπόριο», εξέφρασε την ελπίδα τον Μάιο να υπάρχει «ένα τείχος ανοσίας πολύ ισχυρό στη χώρα μας», ενώ «το καλοκαίρι θα είμαστε σε κάποια κανονικότητα».