H ψηφιακή πλατφόρμα Netflix διαθέτει έναν μακρύ κατάλογο ταινιών και σειρών που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων συνδρομητών από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και σοβαρές δημοσιογραφικές έρευνες με μαρτυρίες και υλικό για πολύκροτες υποθέσεις που είναι πρακτικά αδύνατον να αγνοηθούν από τις Αρχές αφού  προσφέρουν νέα στοιχεία και μαρτυρίες.

Δύο τέτοιες έρευνες αποτέλεσαν τον καταλύτη ώστε να υπάρξουν εξελίξεις, αφενός στη μια περίπτωση να συλληφθεί η Γκισλέιν Μάξγουελ, σύντροφος και φερόμενη συνεργός στους βιασμούς του μεγιστάνα Τζέφρι Έπσταϊν και αφετέρου ξανανοίγει η υπόθεση της δολοφονίας του Malcome X.

Τζέφρι Έπσταϊν

Η σύντροφος και συνεργός του Τζέφρι Έπσταϊν συνελλήφθη με  κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση στο Νιού Χάμσαϊρ, την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές η Βρετανίδα, κόρη βαρόνου των μίντια, σε αρκετές περιπτώσεις προσέλκυσε, διακίνησε και κακοποίησε ανήλικα κορίτσια ακόμη και 14 ετών.

Η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ του Netflix μίλησε σε αμερικανικό Μέσο για τη σύλληψη ενώ μετέφερε και τα συναισθήματα των θυμάτων που είχαν μιλήσει στην κάμερά της για αυτό που βίωσαν στα χέρια του Έπσταϊν και της Μάξγουελ. Η Σάρα Ράνσομ, ένα από τα κορίτσια – θύματα του Έπσταϊν, άρχισε να κλαίει στο άκουσμα της είδησης. «Ένιωσε τεράστια ανακούφιση, ήταν ευτυχής που η συνεργός του συνελήφθη», λέει η Μπράιαν.

«Θα ήθελα να τη δω να δικάζεται. Όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Όμως όλη μας η έρευνα και οι μαρτυρίες των θυμάτων, συγκλίνουν για τη συμμετοχή της Γκισλέιν. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις, διαφορετικά δεν θα γινόταν η σύλληψη. Θέλω να πιστεύω πως η γνωστοποίηση που έγινε μέσω της σειράς ντοκιμαντέρ και ο θυμός που επικράτησε μετά την προβολή της, να ήταν ο μοχλός πίεσης που οδήγησε το FBI στη σύλληψη».

Malcome X

Ο φάκελος με την υπόθεση της δολοφονίας του Malcolm X, ενός από τους σημαντικότερους ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων του 20ού αιώνα, θα διερευνηθεί ξανά μετά από μια σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix που έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη δολοφονία.

Το ντοκιμαντέρ “Ποιος σκότωσε τον Malcolm X;” ανάγκασε τις αρχές των ΗΠΑ να αναλάβουν δράση, με τον εισαγγελέα του Μανχάταν να ανακοινώνει την επανεξέταση των περιστάσεων για τη δολοφονία του 1965.

Το ντοκιμαντέρ αποδομεί τις καταδίκες δύο ανδρών, του Khalil Islam που πέθανε το 2009, και του Muhammad Abdul Aziz. Και οι δύο έμειναν στη φυλακή περισσότερο από δύο δεκαετίες για το θάνατο του ακτιβιστή. “Δείχνει” αντιθέτως τα τέσσερα μέλη του “Έθνους του Ισλάμ” τα οποία κατονομάστηκαν στη δεκαετία του 1970 ως συνδεόμενα με τη δολοφονία. 

Ο Malcolm X δολοφονήθηκε στην αίθουσα χορού Audubon στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης στις 21 Φεβρουαρίου 1965, σε ηλικία 39 ετών, έχοντας δώσει αγώνα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Υπό την ηγεσία του, ο ακτιβιστής ενέπνευσε εκατομμύρια Αφροαμερικανούς να εντοπίσουν τις ρίζες τους και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους.

Ο El-Hajj Malik el-Shabazz, κατά κόσμον Malcolm X, ήταν ένας από τους ισχυρότερους έγχρωμους μουσουλμάνους Αμερικανούς που πολέμησαν κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1960. 

Γνωρίστηκε με την σέκτα “Έθνος του Ισλάμ”, ενώ εξέτισε ποινή φυλάκισης τη δεκαετία του 1940, αλλάζοντας το όνομά του από Malcolm Little (Μάλκολμ Λιτλ) σε Malcolm X. Υιοθέτησε το χαρακτηριστικό επώνυμο “X” για να επισημάνει το χαμένο φυλετικό του όνομα που χάθηκε από τους λευκούς που έδωσαν στους προγόνους του το επώνυμο “Little’’ όταν τους έφεραν στην Αμερική.

Ασπαζόμενος το Σουνιτικό Ισλάμ, ο Malcolm X αργότερα συγκρούστηκε με το ‘’Έθνος του Ισλάμ’’ και προσπάθησε να διεθνοποιήσει τη δυστυχία των Αφροαμερικανών. 

Για τους θαυμαστές του, υπήρξε ένας θαρραλέος συνήγορος των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, ένας άνθρωπος που κατηγόρησε τη «λευκή Αμερική» με τους πιο σκληρούς όρους για τα εγκλήματά της ενάντια στους μαύρους Αμερικανούς. Οι επικριτές του τον κατηγόρησαν για ρατσιστικό κήρυγμα, την υποστήριξη του στη μαύρη υπεροχή, τον αντισημιτισμό και τη βία. Παραμένει όμως ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς Αφροαμερικανούς στην ιστορία.

To ρόλο του Malcolm X υποδύθηκε με επιτυχία το 1992 ο Ντένζελ Ουάσιγκτον σε μια ταινία σκηνοθετημένη από τον Σπάικ Λι.