Μέσα σε μόλις 24 ώρες αυξήθηκαν τα τεστ για τον κορωνοϊό κατά 40%. Μάλιστα μέσα στις πρώτες 14 ημέρες του Ιουλίου έχουν γίνει μόνο στα αεροδρόμια τουλάχιστον 90.000 μοριακά τεστ. Συγκεκριμένα στις πύλες εισόδου της χώρας μας έχουν γίνει οι εξής έλεγχοι: 

  • Σε αεροδρόμια έχουν γίνει 92.876 μοριακά τεστ
  • Στον Προμαχώνα έχουν γίνει 21.406 μοριακά τεστ 
  • Στο λιμάνι της Πάτρας έχουν γίνει 5.866 μοριακά τεστ 

Η αύξηση στα τεστ που έγιναν το διάστημα από 15 έως το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου είναι από 30%-40% (μέσα σε κάτι παραπάνω από 24 ώρες δηλαδή). Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα από 15 έως 16 Ιουλίου (το μεσημέρι), έγιναν: 

  • 13.491 τεστ στα αεροδρόμια 
  • Στον Προμαχώνα έγιναν 2.054 τεστ 
  • Στο λιμάνι της Πάτρας έγιναν 847 τεστ

Μαζικοί έλεγχοι στους Βρετανούς που φτάνουν στη χώρα μας 

Στο μεταξύ, μία μέρα μετά το άνοιγμα των πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας, Βρετανούς τουρίστες υποδέχθηκε και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Μάλιστα, μέχρι το Σάββατο πάνω από 100 αεροπλάνα με Βρετανούς τουρίστες θα φτάσουν στη χώρα μας. Οι έλεγχοι που γίνονται σε όλη τη χώρα είναι αυστηροί. Κάθε επιβάτης οφείλει να έχει συμπληρώσει 24 ώρες πριν την άφιξή του τη φόρμα PLF ενώ ιδιαιτέρως για τους Βρετανούς τουρίστες οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι είναι αυξημένοι.

Το ίδιο αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον των Βρετανών για την αποκατάσταση της απευθείας διασύνδεσης με τη χώρα μας. Συνεργείο του ITV επιβιβάστηκε στην απευθείας πτήση για Σκιάθο με τον δημοσιογράφο του να περνά τον έλεγχο των ελληνικών κλιμακίων και να υποβάλλεται και ο ίδιος σε τεστ. «Η πιο δημοφιλής παραλία της Σκιάθου, μέσα Ιουλίου και είναι σχεδόν άδεια, είναι αρκετά αναπάντεχο και δείχνει πόσο άσχημα έχει πληγεί ο τουρισμός εδώ από την πανδημία», αναφέρει στην ανταπόκρισή του ο δημοσιογράφος του ITV News, James Mates. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα τελευταία στοιχεία μέσα με μόλις μία ημέρα έφτασαν σε Ζάκυνθο και Ηράκλειο περισσότεροι από 1.500 Βρετανούς τουρίστες. «Ο κόσμος φοβάται. Δεν υπάρχει αρκετή δυναμική από τη βρετανική αγορά», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Χαράλαμπος Βούλγαρης. 

Σύμφωνα, πάντως, με νεώτερη οδηγία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η απαγόρευση πτήσεων από τη Σουηδία παρατείνεται έως και την Κυριακή, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί και από τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, να επιτραπούν οι πτήσεις από τη σκανδικαβική χώρα.