Μια τεράστια σκοτεινή καταιγίδα στον πλανήτη Ποσειδώνα και που εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, ξαφνικά άλλαξε κατεύθυνση, αφήνοντας τους ειδικούς με αναπάντητα ερωτηματικά.

Η καταιγίδα ανακαλύφθηκε από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χαμπλ το 2018, όπου και παρατηρήθηκε στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Το 2019, φάνηκε να κινείται προς το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, αλλά τον Αύγουστο του 2020, άρχισε να κινείται ξανά βόρεια, σε αντίθεση με άλλα σκοτεινά σημεία που έχουν εντοπιστεί στον γιγαντιαίο παγωμένο πλανήτη στο παρελθόν. Ένα άλλο μικρότερο, σκοτεινό σημείο που παρατηρήθηκε επίσης, πιστεύεται ότι είναι μέρος μιας μεγαλύτερης καταιγίδας που ξέσπασε σε ξεχωριστό σημείο.

This Hubble Space Telescope snapshot of the dynamic blue-green planet Neptune reveals a monstrous dark storm (top center) and the emergence of a smaller dark spot nearby (top right). (NASA, ESA, STScI, M.H. Wong/University of California, Berkeley and L.A. Sromovsky and P.M. Fry/University of Wisconsin-Madison))

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτές τις παρατηρήσεις, επειδή αυτό το μικρότερο σκοτεινό θραύσμα είναι δυνητικά μέρος της διαδικασίας διακοπής του σκοτεινού αυτου σημείου», δήλωσε ο Μάικλ Γουόνκ του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. 

«Αυτή είναι μια διαδικασία δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ και πουθενά. Έχουμε δει κάποια άλλα σκοτεινά σημεία να ξεθωριάζουν και να εξαφανίζονται, αλλά δεν έχουμε δει ποτέ τίποτα να διαταράσσεται και να αλλάζει ξανά πορεία, παρόλο που προβλέπεται σε προσομοιώσεις υπολογιστών», συμπλήρωσε.

Η NASA προσέγγισε για πρώτη φορά τον Ποσειδώνα το 1989 με το διαστημικό σκάφος Βόγιατζερ 2 και τράβηξε φωτογραφίες από δύο σκοτεινά σημεία. Από το 1994 και μετά παρατηρείται τακτικά από το Χαμπλ.

Η εν λόγω σκοτεινή καταιγίδα πιστεύεται ότι έχει μήκος περίπου 7.000 χιλιόμετρα και είναι η τέταρτη που παρατηρείται στον Ποσειδώνα από το 1993. Σε αντίθεση με τους τυφώνες στη Γη, που είναι χαμηλής πίεσης και περιστρέφονται αριστερόστροφα, αυτές οι καταιγίδες περιστρέφονται δεξιόστροφα και είναι συστήματα υψηλής πίεσης. 

Αλλά καθώς κινούνται προς τον ισημερινό, επηρεάζονται από τη Δύναμη Κοριόλις, η οποία τους εξασθενεί, και τελικά αποσυντίθεται αφού φτάσουν στη λεγόμενη «ζώνη θανάτωσης». Η συγκεκριμένη καταιγίδα όμως δεν το έκανε αυτό.

(NASA, ESA, STScI, M.H. Wong/University of California, Berkeley and L.A. Sromovsky and P.M. Fry/University of Wisconsin-Madison)

«Ήταν πραγματικά συναρπαστικό να βλέπεις ένα τέτοιο φαινόμενο να ενεργεί έτσι όπως ενεργεί και στη συνέχεια ξαφνικά να σταματάει και να στρέφεται προς τα πίσω», είπε ο Γουάνκ. «Αυτό ήταν εκπληκτικό.»

Ο Γουάνγκ πίστευε ότι μια μικρότερη καταιγίδα, έστω και σε μακρινή απόσταση, ήταν το αποτέλεσμα της διακοπής της μεγαλύτερης καταιγίδας, αλλά τελικά δεν ήταν αυτός ο λόγος, προσθέτοντας μεγαλύτερη ίντριγκα σε αυτό που την προκάλεσε.

«Η μικρή καταιγίδα είναι πιο μακριά από τον ισημερινό του πλανήτη», εξήγησε ο ερευνητής. «Είναι λοιπόν σε αυτήν την ασταθή περιοχή. Αλλά δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι αυτά τα δύο φαινόμενα σχετίζονται. Παραμένει ένα πλήρες μυστήριο.»

10 Interesting Facts About Neptune - Universe Today

Ο Ποσειδώνας εξακολουθεί να είναι σχετικά ανεξερεύνητος, όπως και ο πλανήτης Ουρανός. Τον Αύγουστο, οι ερευνητές ανέπτυξαν μοντέλα υπολογιστών που υποδηλώνουν ότι και οι δύο πλανήτες αποτελούνται «κυρίως» από μια παράξενη μορφή νερού.

Τον Μάρτιο του 2019, οι επιστήμονες της NASA πρότειναν την διεξαγωγή μιας αποστολής  που θα εξερευνούσε το μεγαλύτερο φεγγάρι του Ποσειδώνα, τον Τρίτωνα, για τον οποίο ορισμένοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να έχει έναν ωκεανό κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια του.

5 Celestial Facts About Triton - Neptune's Largest Moon | The Fact Site
Ο Τρίτων