Τη στιγμή που η αποφυγή της κοντινής επαφής με τους άλλους συνιστά μέτρο-κλειδί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, η ειρωνεία είναι ότι το 2020 είναι μια χρονιά που χρειαζόμαστε μια αγκαλιά περισσότερο από ποτέ.

Όπως ήδη γνωρίζουμε, μπορούμε να κολλήσουμε COVID-19 από την κοντινή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, επομένως και μόνο η κίνηση της αγκαλιάς είναι επικίνδυνη, αν κάποιος από τους δύο είναι μολυσμένος.

Δεδομένου, όμως, ότι οι άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, μια απλή αγκαλιά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Τελικά, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καλύτερη τακτική είναι να αποφεύγουμε τη σωματική επαφή με ανθρώπους που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι με εμάς.

Αν θέλoυμε οπωσδήποτε να αγκαλιάσουμε κάποιον, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να θυμόμαστε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης.

6 tips για να περιορίσεις τον κίνδυνο

  • Μην αγκαλιάζεις κάποιον που παρουσιάζει συμπτώματα COVID-19, ή είσαι εσύ αυτός.
  • Μην αγκαλιάζεις άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένους και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα), καθώς οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αν νοσήσουν από κορωνοϊό.
  • Όταν αγκαλιάζεις ένα άλλο, υγιές άτομο, απόφυγε την επαφή στα μάγουλα, γυρνώντας το πρόσωπό σου από την άλλη.
  • Φόρα μάσκα.
  • Αν είναι δυνατό, κράτα την αναπνοή σου. Έτσι θα αποφύγεις τη μετάδοση ή την εισπνοή των μολυσματικών αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς.
  • Πλύνε ή απολύμανε τα χέρια σου πριν και μετά την αγκαλιά.