Τα χρήματα κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ ευτυχίας και πλούτου. Ωστόσο, νέα έρευνα αποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στο πορτοφόλι μας και την αυτοπεποίθηση μας.

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν υψηλές απολαβές, έχουν και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και νιώθουν περισσότεροι περήφανοι για τον εαυτό τους, είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Psychological Journal Emotion και πραγματοποιήθηκε από τον Έντι Τόνγκ, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Για να διερευνήσουν οι επιστήμονες πως το εισόδημα επηρεάζει τη συναισθηματική ευεξία, ο Τονγκ με την ερευνητική ομάδα του ανέλυσαν στοιχεία από πέντε μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης μελέτης σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους από 162 χώρες. Τα στοιχεία τους έδειξαν ότι υπήρχε μια σταθερή σχέση μεταξύ εισοδήματος και θετικών συναισθημάτων όπως η περηφάνια, η αυτοπεποίθηση και η αποφασιστικότητα, αλλά και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος και η λύπη.

Το αίσθημα του ελέγχου που νιώθουν αυτά τα άτομα ήταν αυτό που καθόρισε τη σχέση εισοδήματος και συναισθημάτων, καθώς όταν οι άνθρωποι νιώθουν πως έχουν τον έλεγχο στα χέρια τους, μπορούν να κάνουν πιο αποφασιστικά βήματα προς το μέλλον. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα τα χρήματα δεν συνδέονται με τα αισθήματα των ανθρώπων απέναντι στους άλλους, δηλαδή δε τους κάνουν να αγαπούν περισσότερο, να θυμώνουν περισσότερο ή να είναι ευγνώμονες και περισσότερο συμπονετικοί απέναντι τους.

«Όσο περισσότερα χρήματα κερδίζουμε τόσο πιο πιθανό είναι να νιώθουμε θετικά συναισθήματα όπως η περηφάνια και η αυτοπεποίθηση, ενώ ανησυχούμε λιγότερο και στενοχωριόμαστε λιγότερο. Ωστόσο, δεν ανακαλύψαμε ενδείξεις ότι το εισόδημα σχετίζεται με κοινωνικά συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη και η συμπόνια. Δηλαδή, αν κερδίζετε περισσότερα χρήματα, δεν σας κάνει αυτομάτως περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητους προς το κοινό καλό και προς τον συνάνθρωπο σας», εξηγεί ο Τόνγκ.

Πηγή: usnews.com