Στην αρχή κάθε ερωτικής σχέσης, το πάθος πρωτοστατεί. Η καθημερινότητα και τα προβλήματα της μπαίνουν σε δεύτερη μέρα και όλα βάφονται στο κόκκινο χρώμα του πάθους. Πόσο χρόνο όμως κρατά αυτό το έντονο συναίσθημα;

Σύμφωνα με το γερμανικό πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians το οποίο έχει την έδρα του στο Μόναχο, το ανεξέλεγκτο ερωτικό παραλήρημα αρχίζει να μπαίνει στον ίσιο δρόμο πάνω στον ένα χρόνο ζωής μιας σχέσης με αποκορύφωμα τον ενάμιση χρόνο μαζί. Η έρευνα ζήτησε συγκεκριμένα την προσωπική άποψη 3.000 γυναικών και αντρών ηλικίας 25-41 ετών σε σταθερές σχέσεις ως προς το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν σε σεξουαλικό επίπεδο από τους συντρόφους τους. Ως παράγοντας καλής σχέσης και άρα ευτυχισμένης συνύπαρξης, το σεξ εμφανίζεται ψηλά στις προτεραιότητες ενός ζευγαριού, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της σχέσης του.

Από το 12μηνο κι έπειτα, το φούντωμα κατευνάζεται και είτε παραμένει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, είτε η κατάσταση τείνει προς την ξηρασία. Πολύ ενδιαφέρον επίσης το στοιχείο πως για τις σχέσεις που μετρούν 15 χρόνια, τα ζευγάρια που ισχυρίστηκαν ότι υπάρχει πάθος μεταξύ τους (το οποίο προφανώς το συντηρούν) φτάνει σε ποσοστό το 27%. Άρα δεν φταίνε οι τσακωμοί, τα παιδιά και η ατονία της ερωτικής ζωής για το τέλος μια σχέσης αλλά η βούληση ή όχι των πρωταγωνιστών της να συνεχίσουν να ζουν, αν όχι στο κόκκινο, ίσως στο ροζ.