Πόσο προβληματίζει η παραλλαγή του Καμερούν; | kameroun parallagi scaled

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Όμικρον… κυριαρχεί και δοκιμάζει εκ νέου τον πλανήτη

Τη στιγμή που η παραλλαγή Όμικρον σαρώνει την Ευρώπη, ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού Sars-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 έκανε την εμφάνισή του στη Γηραιά Ήπειρο, προκαλώντας νέα ανησυχία.

Ειδικότερα, πρόσφατα εντοπίστηκε στη νότια Γαλλία μια νέα παραλλαγή του ιού, με πιθανή προέλευση από το Καμερούν, η οποία φέρει ακόμη περισσότερες μεταλλάξεις από την Όμικρον, εκ των οποίων αρκετές βρίσκονται στην πρωτεΐνη ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια.

Η συγκεκριμένη παραλλαγή πιστοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου από το Ινστιτούτο IHU Méditerranée Infection της Γαλλίας, εξ ου και ονομάστηκε προσωρινά ΙHU ή αλλιώς B.1.640.2.

Προς το παρόν τα δεδομένα σχετικά με τη νέα παραλλαγή είναι πάρα πολύ περιορισμένα προκειμένου να συναχθεί το οποιοδήποτε συμπέρασμα αναφορικά με την πιθανή «δυναμική» ή επικινδυνότητα του στελέχους.

Έχει εντοπιστεί ως τώρα σε 12 άτομα από την κοινότητα Φορκαλκιέ, στον γαλλικό νομό Αλπ Ντε Ωτ Προβάνς, που βρίσκεται στην περιοχή Προβηγκίας – Άλπεων – Κυανής Ακτής.

Ο «ασθενής μηδέν» πρόκειται για άνδρα ο οποίος είχε επιστρέψει από ταξίδι στο Καμερούν, όντας εμβολιασμένος.

Δεν έχει χαρακτηριστεί ως «παραλλαγή ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ούτε και έχουν αναφερθεί κρούσματα σε άλλες χώρες πέραν της Γαλλίας.

Η γονιδιωματική ανάλυση αποκάλυψε ότι φέρει 46 μεταλλάξεις (πολύ περισσότερες από τις 37 της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον), βάσει μελέτης στο στάδιο της προδημοσίευσης που δεν έχει ελεγχθεί ακόμη από ειδικούς.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, στο νέο στέλεχος εντοπίζονται οι δύο ήδη γνωστές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, οι N501Y και E484K.

Η μετάλλαξη N501Y, που εντοπιζόταν και στο στέλεχος Άλφα του κορωνοϊού (βρετανική παραλλαγή), οδηγεί το παθογόνο να προσδένεται πιο ισχυρά στα ανθρώπινα κύτταρα και κατ’ επέκταση να εξαπλώνεται πιο εύκολα στον οργανισμό.

Σχετικά με την E484K, εντοπίστηκε πρώτη φορά στην παραλλαγή Βήτα (νοτιοαφρικάνικη παραλλαγή) και συγκαταλέγεται στις μεταλλάξεις διαφυγής, που επιτρέπουν στον ιό να αποφεύγει τα αντισώματα, επηρεάζοντας πιθανώς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Στη μελέτη δεν περιλαμβάνονται στοιχεία αναφορικά με την κλινική εικόνα ή τη συμπτωματολογία που παρουσίασαν οι φορείς του νέου στελέχους του κορωνοϊού.

Ο βαθμός μεταδοτικότητας και η πιθανή επικινδυνότητα της νέας παραλλαγής βρίσκονται υπό διερεύνηση και συμπεράσματα δεν μπορούν στην παρούσα φάση να εξαχθούν με βεβαιότητα εξαιτίας της έλλειψης επαρκών δεδομένων και του μικρού αριθμού κρουσμάτων που φέρουν το συγκεκριμένο στέλεχος.

Παράλληλα, δεν είναι σαφής η πραγματική προέλευση της παραλλαγής. Το γεγονός ότι ανιχνεύτηκε πρώτη φορά σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από το Καμερούν δεν σημαίνει ότι το στέλεχος αναδύθηκε στη χώρα της κεντρικής Αφρικής.

Εντούτοις, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ευνοούν σε κάθε περίπτωση την εμφάνιση νέων στελεχών του κορωνοϊού. Στο Καμερούν, έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 2,4% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεδομένου ότι η εκστρατεία ανοσοποίησης δεν «τρέχει» με τον ίδιο ρυθμό παγκοσμίως, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη πως η μάχη με τον κορωνοϊό είναι απρόβλεπτη και εγκυμονεί ο κίνδυνος εμφάνισης νέων παραλλαγών, εξ ου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σταθερά καλεί στην υπερκέραση της εμβολιαστικής ανισότητας ως ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια εξόδου από την πανδημία.

Ποιες οι διαφορές με την Όμικρον

Γεγονός είναι πως αυτή την περίοδο το κύμα της Όμικρον «χτυπά» τις περισσότερες χώρες του κόσμου, ωστόσο η παραλλαγή που πιθανόν εντοπίστηκε στο Καμερούν, έχει ανοίξει νέο πεδίο προβληματισμού.

Με την εμφάνιση νέων παραλλαγών, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται, εύλογα, απέναντι στο μεγάλο ερώτημα πόσο μεταδοτική και επιθετική είναι εκείνη του Καμερούν και εάν καθιστά αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

Δεν αποκλείεται, πάντως, τα υφιστάμενα ενέσιμα σκευάσματα να στέκονται λιγότερο ανθεκτικά απέναντι στη νέα παραλλαγή.

Προς το παρόν, το νέο στέλεχος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προκαλεί ήπια συμπτωματολογία, όπως ακριβώς και η Όμικρον.

Η διαφορά με την Όμικρον είναι ότι η παραλλαγή του Καμερούν δεν ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό την επιστημονική κοινότητα καθώς εντοπίστηκε, όπως φάνηκε, πριν από την επκρατέστερη, αυτή τη στιγμή, παραλλαγή στον πλανήτη.

Άκρως ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η παραλλαγή του Καμερούν δεν δείχνει να εξαπλώνεται όπως η Όμικρον. Άλλωστε, όπως τόνισε και ο επιδημιολόγος του πανεπιστημίου Imperial, Τομ Πίκοκ: «Το στέλεχος είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει ζημιά και δεν το έκανε».

Παράλληλα, πριν από λίγες μέρες, ο Αμερικανός επιδημιολόγος Έρικ Φέιλ-Ντινγκ υπογράμμισε ότι νέες παραλλαγές θα προκύπτουν, χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι πιο επικίνδυνες από τις ήδη υπάρχουσες.