Νέα βοήθεια στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και είναι στα όρια του λουκέτου σχεδιάζει η Κυβέρνηση, με ένα ποσό πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα είναι δώρο και δεν θα επιστρέφεται.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσω των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής υπολογίζεται πως στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει χορηγηθεί ρευστότητα της τάξεως των 3,5 δις ευρώ στην αγορά εκ των οποίων ήδη προβλέπεται πως ένα ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 30-40%, οι δικαιούχοι ενισχύσεων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν θα το επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο.

Το μη επιστρεπτέο κομμάτι των τριών πρώτων κύκλων συνδέεται με κριτήρια πτώσης τζίρου και διατήρησης των θέσεων απασχόλησης. Στον τέταρτο κύκλο που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο, η «ισορροπία» επιστρεπτέας και μη επιστρεπτέας ενίσχυσης επανακαθορίζεται καθώς όπως αναγνωρίζουν αρμόδιες πηγές για πολλές επιχειρήσεις η επιβίωσή τους δεν είναι θέμα ρευστότητας υπό μορφή δανείου αλλά καθαρής μη επιστρεπτέας ενίσχυσης.

Την «άσκηση» των δικαιούχων μη επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν αρχίσει ήδη να τρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σταθμίζοντας την πτώση τζίρου και το κλαδικό αποτύπωμα της πανδημίας όπως άλλωστε και γεωγραφικά κριτήρια τα οποία συνδέονται είτε με φυσικές καταστροφές, είτε με τοπικά lockdown.

Δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα στο cnn.gr έρχονται να επιβεβαιώσουν τα σχέδια μη επιστρεπτέας ενίσχυσης σε επιχειρήσεις με έδρα περιοχές που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέγεθος της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μπορεί να υπερβαίνει και το 50% των κεφαλαίων που θα χορηγηθούν σε συνάρτηση και με το πλέγμα των υπολοίπων μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος αναμένεται τον Νοέμβριο ώστε και οι νέες ενισχύσεις να καταβληθούν έως το τέλος του έτους, δίνοντας ανάσα ρευστότητας.

Οι επόμενες πληρωμές

Έως τα μέσα Οκτωβρίου άλλωστε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές κεφαλαίων 1,5 δις ευρώ σε περίπου 165.000 επιχειρήσεις οι οποίες υπέβαλλαν αίτηση στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, ανεβάζοντας στα 3,5 δις ευρώ το συνολικό ύψος των ενέσεων ρευστότητας στην αγορά με αυτό το μέσο.

Στους τρεις πρώτους κύκλους, οι ισχύουσες αποφάσεις ορίζουν την επιστροφή ποσοστού 60%-70% των ενισχύσεων που έχουν καταβληθεί σε συνάρτηση με την πτώση του τζίρου και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν μόνο ποσοστό 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους ένα χρόνο μετά τη λήξη της ενίσχυσης είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς, στη βάση των οποίων εγκρίθηκε η ενίσχυση.

Επιπλέον με κριτήριο την  απασχόληση, παρέχεται ηδυνατότητα επιστροφής ποσού μόνο 60% της ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν στις 31/3/2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 31/3/2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος Εργάνη, έως και την 31/3/2021 ( οι ημερομηνίες προσαρμόζονται αντίστοιχα σε κάθε νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής) .

Για την επιστροφή των ενισχύσεων προβλέπεται περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021 και πληρωμές από τον Ιανουάριο του 2022, με μηνιαίες καταβολές σε 40 ισόποσες τοκοχρεoλυτικές δόσεις.

Τα ποσά των ενισχύσεων βεβαιώνονται στο taxisnet ως οφειλές και σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.