Πότε και πως εμφανίστηκαν τα πρώτα λουλούδια στη Γη; | 1 38

Στις μέρες μας τα αγγειόσπερμα με τα εντυπωσιακά άνθη αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία του φυτικού βασιλείου. Παρέχουν την τροφή μας, αλλά και την τροφή των ζώων που τρώμε, ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε. Και όλη την ομορφιά αυτού που αποκαλούμε φύση, αλίμονο.

Όπως μας λέει η περιεκτικότερη μελέτη που έγινε ποτέ στο θέμα, τα αγγειόσπερμα δεν ήρθαν να αντικαταστήσουν τους κατώτερους προγόνους τους. Αντιθέτως, μεσολάβησε πολύς χρόνος από την πρώτη εμφάνισή τους μέχρι την κατάκτηση του πλανήτη.

Όπως μας λένε οι ερευνητές, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Ecology and Evolution», τα φυτά που αποδίδουν λουλούδια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν από 140 εκατ. χρόνια, ενδέχεται όμως και ακόμα παλιότερα. Τα περισσότερα είδη που έχουμε σήμερα μετρούν εξάλλου τουλάχιστον 100 εκατ. χρόνια ζωής.

Όπως υπολόγισαν όμως οι μελετητές, τα αγγειόσπερμα χρειάστηκαν κάπου 37-56 εκατ. χρόνια για να εξελιχθούν. Τόσο κράτησε το διάστημα από την εμφάνισή τους μέχρι και τον εξελικτικό τους κολοφώνα, το άνθισμα, γεγονός εξαιρετικά χρονοβόρο σε όρους προσαρμογής.

Γιατί συνέβη αυτό δεν το γνωρίζουμε, μας λένε στο άρθρο τους. Υπέθεταν μάλιστα πως η διαδικασία της εξάπλωσής τους στον πλανήτη θα ήταν γρηγορότερη, μιας και τα αγγειόσπερμα γονιμοποιούνται με την αποτελεσματικότερη επικονίαση από τα έντομα και όχι από τον αέρα…