Σε όλες τις τηλεοπτικές εμφανίσεις μου και τις ραδιοφωνικές μου συνεντεύξεις, το μόνιμο ερώτημα που μου τίθεται, όπως σε όλους που ασχολούνται με την πολιτική, είναι αν θα γίνουν εκλογές φέτος το φθινόπωρο. Η απάντηση μου είναι κατηγορηματικά «όχι». Και τούτο, διότι το πιστεύω. Χωρίς να έχει περάσει η πανδημία, το να σχεδιάζει κάποιος πρόωρες εκλογές είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο. Και σίγουρα αυτό δεν θα το έκανε ποτέ ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη γνώμη μου, ο πιθανότερος χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι το φθινόπωρο του 2022, χωρίς να αποκλείω την άνοιξη του 2023 ή το τέλος της τετραετίας. 

Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει διάφορους αναλυτές να μιλούν για πρόωρες εκλογές, και μάλιστα σύντομα. Δεν πρόλαβε να μπει το 2021 και άρχισαν τα δημοσιεύματα ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκαλέσει, το νωρίτερο τον Ιούνιο και το αργότερο τον Οκτώβριο, πρόωρες εκλογές, για να «κάψει» την απλή αναλογική, εκμεταλλευόμενος τη μεγάλη διαφορά που συνεχίζουν όλες οι δημοσκοπήσεις να δίνουν στον ίδιο και στη Ν.Δ. έναντι του Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μεγάλο προβάδισμα, που διατηρείται παρά τις όποιες γκρίνιες για τη διαχείριση της πανδημίας. Και τούτο, διότι είναι προφανές ότι ο κόσμος συνεχίζει να είναι θυμωμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον έχει συγχωρέσει για την καταστροφική του διακυβέρνηση (2015-2019). Και συγχρόνως ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατεί να διαμορφώσει μία πειστική εναλλακτική πολιτική πρόταση και ατζέντα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και την πολιτική της. 

Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι λογικό να σκέπτονται κάποιοι πως το 2021 θα μπορούσε να είναι χρονιά εκλογών, μολονότι παραδοσιακά στο μέσο της θητείας τους καμία κυβέρνηση, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως τώρα, δεν προσφεύγει σε εκλογές. Ουδέποτε συνέβη αυτό. Εκλογές μέσα στον ίδιο χρόνο η μέσα στα πρώτα δύο χρόνια γίνονται είτε γιατί το πρώτο κόμμα δεν έχει πλειοψηφία και δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, όπως συνέβη το 1989-1990 τρεις φορές ή το 2012 δύο φορές, είτε γιατί έχασε την πλειοψηφία, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2015. Ποτέ άλλοτε μετά την παρέλευση μόλις μίας διετίας κόμμα που διατηρούσε πλειοψηφία κατέφυγε σε εκλογές, με την εξαίρεση της Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή το 2009, όταν επικρατούσαν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στην Οικονομία, που τελικά οδήγησαν στην άτυπη χρεωκοπία της Ελλάδας και την προσφυγή στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης τον Μάιο του 2010, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και Γ. Παπανδρέου.

Ο λόγος που δεν διεξάγονται εκλογές στο μέσον της θητείας είναι γιατί μία κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει λόγο να το κάνει. Αφού δεν έχει προλάβει να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά της ακόμα. Και ο πρωθυπουργός, που γνωρίζει ότι ουδείς, ούτε καν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έχει κατορθώσει να κερδίσει τρεις ή περισσότερες διαδοχικές αναμετρήσεις, δεν έχει λόγο να διακινδυνεύσει να περιορίσει το χρόνο παραμονής του στην εξουσία, που ποτέ στην Ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας δεν ξεπέρασε τα 8 έτη για κανέναν ηγέτη (το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στην εξουσία 11 χρόνια συνεχώς το 1993-2004, αλλά με διαφορετικούς ηγέτες. Αρχικά τον Α. Παπανδρέου και ακολούθως τον Κώστα Σημίτη). 

Προσωπικά δεν βλέπω κανένα λόγο να επιδιώξει να κάνει κάτι τέτοιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέτος. Παρά τα όσα γράφονται. Προφανώς ούτε ο ίδιος, που διακρίνεται για την υπευθυνότητά του, τον βλέπει. Γι’ αυτό και στη συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου το διέψευσε κατηγορηματικά και τόνισε πως επιδίωξή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία. 

Πιστεύω πως είναι ειλικρινής. Γιατί να μην την εξαντλήσει; Τα πλεονεκτήματα, που διαθέτει σήμερα έναντι των αντιπάλων του, το πιθανότερο είναι πως θα τα διατηρεί και το 2023. Αφού δεν υπέστη πολιτική ζημία από τη διαχείριση μίας πρωτοφανούς και πολύ σκληρής κατάστασης, όπως είναι η πανδημία, γιατί να υποστεί όταν η χώρα επιστρέψει στην κανονικότητα και η Κοινωνία και η Οικονομία αρχίσουν να αποκαθιστούν τις τρομερές ζημίες που τις προκάλεσε ο COVID-19; Αντίθετα, εκτίμησή μου είναι ότι θα φανεί ακόμα καλύτερα, τότε, η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και θα προσποριστεί περισσότερα οφέλη, που σήμερα δεν μπορεί να έχει λόγω της κοινωνικής κόπωσης και της οικονομικής καχεξίας λόγω της πανδημίαςΣε κάθε περίπτωση, κανένας πρωθυπουργός, πόσο μάλλον ο Κυρ. Μητσοτάκης, δεν είναι τόσο ανεύθυνος για να προκαλέσει πρόωρες και μη αναγκαίες εκλογές προτού αντιμετωπιστεί η πανδημία και καταλαγιάσει η υγειονομική κρίση. Και αυτό, ουδείς γνωρίζει πότε θα πραγματοποιηθεί. Θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των εμβολιασμών, την αντιμετώπιση της νόσου παγκοσμίως, τις τυχόν μεταλλάξεις της, κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, εκλογές με τους ψηφοφόρους να φορούν μάσκες για να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα, αποκλείεται να πραγματοποιηθούν.