ΠΟΥ: «Καταστροφική αποτυχία ο τρόπος διανομής του εμβολίου»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προχωρώντας σε δηλώσεις σχετικά με τη διανομή των εμβολίων, ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρός κάνοντας λόγο για το απόλυτο μπάχαλο στο τρόπο χειρισμού των εμβολίων και συγκεκριμένα δήλωσε ότι η κατάσταση που βιώνουμε μετατρέπεται σε μια «καταστροφική ηθική αποτυχία».

Επίσης, κάλεσε τις χώρες και τις παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν τις δόσεις με περισσότερο δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι οι προοπτικές για μια δίκαιη διανομή “κινδυνεύουν σοβαρά” την ώρα που το παγκόσμιο πρόγραμμα για την προμήθεια των εμβολίων COVAX, που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ, πρόκειται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι 44 διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν τον περασμένο χρόνο και τουλάχιστον 12 έχουν ήδη υπογραφεί αυτό τον χρόνο.

“Αυτό μπορεί να καθυστερήσει τις παραδόσεις του COVAX και να δημιουργήσει ακριβώς το σενάριο το οποίο το COVAX είναι σχεδιασμένο να αποφύγει, με συσσώρευση, μια χαοτική αγορά, μια απάντηση χωρίς συντονισμό και συνεχιζόμενη κοινωνική και οικονομική αναταραχή”, τόνισε ο ίδιος.

Μια προσέγγιση του τύπου “εγώ πρώτος” εξέθεσε σε κίνδυνο τις πιο φτωχές και ευάλωτες χώρες του κόσμου, είπε ο Τέντρος κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού που γίνεται με τηλεδιάσκεψη.

“Στο τέλος αυτές οι ενέργειες θα παρατείνουν τη διάρκεια της πανδημίας”, προειδοποίησε.

Ο παγκόσμιος αγώνας για την εξασφάλιση των εμβολίων έχει ενταθεί καθώς εμφανίζονται περισσότερο μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορονοϊού.

Ο Τέντρος ανέφερε ως παράδειγμα ανισότητας ότι περισσότερες από 39 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν παραδοθεί σε 49 χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ μόλις 25 δόσεις σε μια φτωχή χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ