Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύη, για την προγραμματισμένη διμερής σύνοδο κορυφής. Τους δύο ηγέτες καλωσόρισε ο Ελβετός πρόεδρος Γκι Παρμελέν πριν περάσουν στους εσωτερικούς χώρους για να ξεκινήσει η κουβέντα τους.

Η συζήτηση των δυο ανδρών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, τερμάτισε δύο ώρες αργότερα, ενώ ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά. Ακολούθησαν διευρυμένες συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας.   

Λίγη ώρα πριν αποχωρήσουν οι κάμερες και οι εκπρόσωποι του Τύπου για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες των δύο ηγετών, ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την «πρωτοβουλία του να συναντηθούν». «Ξέρω πως έκανες ένα μακρύ ταξίδι και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία έχουν αρκετά θέματα μεταξύ τους και η επίλυσή τους απαιτεί συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο. Ελπίζω πως η συνομιλία μας θα είναι παραγωγική» κατέληξε.

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, είπε πως οι δυο τους θα «εργαστούν πάνω σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος».

Για ποιο λόγο θα μιλήσουν χωριστά Πούτιν και Μπάιντεν

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι Πούτιν και Μπάντεν δεν ενδέχεται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης. 

 Αξιωματούχοι του Λευκοί Οίκου δήλωσαν ότι η Ρωσία ήθελε να συμβεί αυτό, ωστόσο οι ΗΠΑ αντιστάθηκαν επειδή δεν ήθελαν να δώσουν στον Πούτιν την ευκαιρία να δημιουργήσει μια κατάσταση, όπως αυτή που είχε διαμορφωθεί μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, το 2018, στο Ελσίνκι.  

Επιπλέον, δήλωσαν ότι είχαν επίγνωση της επιθυμίας του Πούτιν να εμφανιστεί και να μιλήσει δημόσια σαν «να είχε εξασφαλίσει το καλύτερο από έναν πρόεδρο των ΗΠΑ» . 

«Δεν πρόκειται για διαγωνισμό σχετικά με το ποιος μπορεί να πει καλύτερα πράγματα μπροστά σε μια συνέντευξη Τύπου ή να προσπαθήσει να ντροπιάσει ο ένας τον άλλον», είπε ο Μπάιντεν πριν λίγες ημέρες.

Τα χαμηλωμένα χαμόγελα

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC, ο Τζο Μπάιντεν χαμογέλασε σε κάποιες ατάκες του Πούτιν, ωστόσο δεν υπήρξαν στιγμές που να διασταυρώθηκαν τα βλέμματα τους.