Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ευχήθηκε «καλή σωματική και ψυχική υγεία» στον Τζο Μπάιντεν, μια μέρα αφότου ο ηγέτης των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε ως «δολοφόνο» και υποσχέθηκε ότι η Μόσχα θα «πληρώσει το τίμημα» για ενδεχόμενη παρέμβαση της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 υπέρ του αντιπάλου του, Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας την Πέμπτη, ο Πούτιν τόνισε ότι ο Μπάιντεν μπορεί να λέει ότι θέλει, σημειώνοντας όμως πως για να κατηγορούν οι ΗΠΑ πρόσωπα και καταστάσεις σε άλλες χώρες, «θα πρέπει πρώτα να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη».

«Όταν ήμουν παιδί, όταν συζητούσαμε μεταξύ μας στην παιδική χαρά, συνηθίζαμε να λέμε: ”Ό, τι λέτε [για τους άλλους] είναι αυτό που είστε εσείς”», πρόσθεσε ο Πούτιν.Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο του ABC News, Τζορτζ Στεφανόπουλο, αν πίστευε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι «δολοφόνος» και απάντησε καταφατικά. Σημείωσε επίσης ότι είχε προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει έντονα εάν ανακαλύψει πως υπάρχουν στοιχεία για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη, αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν η δήλωση του Μπάιντεν ήταν κυριολεκτική ή μεταφορική.

Σε απάντηση αυτών των ισχυρισμών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τη δήλωση του Μπάιντεν ως «πολύ κακή», κατηγορώντας τον Λευκό Οίκο ότι προσπαθεί να «δημιουργήσει άσχημες καταστάσεις» με τη Μόσχα.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μια κοινή έκθεση απο τις μυστικές υπηρεσίες της Ουάσινγκτον, κατέγραψε ότι η Μόσχα διεξήγαγε εκστρατεία για «να υποβαθμίσει» τη φήμη του Μπάιντεν κατά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Αυτή η κατηγορία έχει απορριφθεί από το Κρεμλίνο.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Μπάιντεν αντιπροσωπεύουν μια σημαντική κλιμάκωση της ήδη επιδεινούμενης σχέσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Την Τετάρτη το απόγευμα, η Μόσχα ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, για να συζητήσει τα επόμενα βήματα του Κρεμλίνου.