To 2021 δεν είναι ούτε 2008 ούτε 2011

Είτε το θέλουμε είτε όχι, ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει από την καθημερινότητά μας με ξόρκια και αφορισμούς.

Μόνο αν βρεθεί ένα αξιόπιστο εμβόλιο ή ένα δραστικό φάρμακο, μόνο τότε θα υπάρχει ελπίδα ότι η πανδημία μπορεί να υποχωρήσει.

Ακούω όλο αυτό το διάστημα διάφορους «παλληκαράδες» της καθημερινότητας που βγαίνουν με περίσσιο θράσος και καταγγέλλουν τους γιατρούς, το κράτος και την Πολιτεία πως ευθύνονται για τη δυστυχία του κόσμου και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι λεγόμενοι θεωρητικοί, οι οποίοι κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων αρθρογραφούν κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των φαρμακευτικών εταιριών και των πανεπιστημίων που αγωνίζονται να βρουν φάρμακα, και κυρίως εμβόλια, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η πανδημία.

Και βέβαια, είναι πολύ εύκολο στον καιρό της παγκοσμιοποίησης να βρεθεί ο αόρατος εχθρός που μας επιβουλεύεται και, κυρίως, θέλει να μας καθυποτάξει. Όλοι όσοι έχουν την ίδια άποψη ή πιστεύουν τους γιατρούς και τα μέσα ενημέρωσης, είναι στο ίδιο σύστημα παραπληροφόρησης των πολιτών σε όλο τον πλανήτη.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της ζημίας πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι όλα αυτά που ένας κοινός νους θα τα χαρακτήριζε «γραφικές απόψεις» ή και «λόγια ψεκασμένων», στο εξωτερικό και σε μεγάλες χώρες ακούγονται και από τους ηγέτες τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των Ηνωμένων Πολιτείων, όπου ο κορωνοϊός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε αριθμό νεκρών και δε λέει να σταματήσει. Ο πρόεδρος Τραμπ από την πρώτη στιγμή ήταν από αυτούς που αρνήθηκαν να δεχτούν τις συμβουλές των λοιμωξιολόγων και του ΠΟΥ. Έτσι, άφησε τη χώρα στο έλεος της πανδημίας, η οποία θερίζει τη μια πολιτεία μετά την άλλη.

Μάλιστα, σε ένα βίντεο που ανέβασε προχθές ο κ. Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα μιλούσε μια γιατρός, η Στέλλα Ιμάνιουελ, η οποία εξυμνούσε την υδροχλωροκίνη και εμμέσως βοηθούσε τις απόψεις Τραμπ. Ο ίδιος ο πρόεδρος τη χαρακτήρισε, μάλιστα, «πολύ εντυπωσιακή».

Οι δημοσιογράφοι έψαξαν δηλώσεις και δημοσιεύσεις της γιατρού και ανακάλυψαν ότι η κ. Ιμάνιουελ θεωρεί, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ έχουν κυβερνηθεί από «πνεύματα ερπετών», «μισούς ανθρώπους, μισούς εξωγήινους», και ότι τα γυναικολογικά προβλήματα οφείλονται στο σεξ με «κακά πνεύματα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε  για τις απόψεις της γιατρού, με πολύ μεγάλη ευκολία έκανε στροφή, άλλαξε τα λόγια του και αποχώρησε.

Όταν, λοιπόν, σε υψηλότατο επίπεδο δίδεται αυτό το παράδειγμα, μπορεί να φανταστεί κάνεις τι γίνεται στους απλούς πολίτες.

Εδώ στην Ελλάδα, η άποψη πως δεν υπάρχει κορωνοϊός ευτυχώς ακούγεται ακόμη σε μικρό ποσοστό σε σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία, που προσέχει τις μετακινήσεις αλλά και τις συναναστροφές της.

Η αλήθεια είναι πως οι επαγγελματίες καταστρέφονται. Όμως, αν δεν τηρηθεί κανένα μέτρο ή χαλαρώσει η εφαρμογή τους, τότε πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο καταστημάτων και περιοχών.

Είναι πιο εύκολο νομίζω για όλους μας προκειμένου να κρατήσουμε ανοιχτές τις δουλειές μας και την Οικονομία να προσέχουμε ακόμη περισσότερο τώρα που κυκλοφορούμε ελεύθερα. Γιατί όποιος τηρεί τις αποστάσεις και παίρνει μέτρα έχει λιγότερες πιθανότητες να κολλήσει.

Το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα και όλη την αγορά. Όποιος επαγγελματίας προσέχει και παίρνει προφυλάξεις στην επιχείρησή του τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να μην του την κλείσουνε και να συνεχίσει να εργάζεται κανονικά.