Πρέσβης Αζερμπαϊτζάν: Η χώρα επιθυμεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία | presvis 2

Σε συνέντευξή του για τον ένα χρόνο από τον πόλεμο των 44 ημερών, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, Anar Huseynov, είπε ότι η χώρα επιθυμεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία, με βάση την αμοιβαία αναγνώριση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου.

«Μια τέτοια συμφωνία θα μετατρέψει την περιοχή μας σε περιοχή ειρήνης και συνεργασίας. Ελπίζουμε ότι η πολυαναμενόμενη ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα θα επικρατήσουν επιτέλους στον Νότιο Καύκασο», λέει ο ίδιος.

1. Η 10η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο από την υπογραφή της κοινής δήλωσης μεταξύ των τριών ηγετών του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Ρωσίας, η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο των 44 ημερών. Πόσο αποτελεσματική ήταν αυτή η δήλωση μέχρι στιγμής;

Κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών, το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος από τα κατεχόμενα εδάφη του, συνολικά απελευθερώθηκαν πάνω από 300 πόλεις και χωριά στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα κοινή δήλωση, η Αρμενία έπρεπε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή από τις περιοχές Aγκντάμ, Λατσίν και Kαλμπατζάρ. Έτσι, το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν επέβαλε την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία είχαν παραμείνει ανεκπλήρωτα κατά τη διάρκεια σχεδόν 30 ετών αναποτελεσματικών προσπαθειών για τη διευθέτηση της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα. Το Αζερμπαϊτζάν έλυσε τη σύγκρουση και αποκατέστησε την εδαφική του ακεραιότητα και την ιστορική του δικαιοσύνη με στρατιωτικοπολιτικά μέσα. Η σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν υπάρχει πια. Στο Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχει διοικητική εδαφική ενότητα με την ονομασία «Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Δημιουργήσαμε τις οικονομικές ζώνες του Καραμπάχ και του Ανατολικού Ζανγκαζούρ με το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε στις 7 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Η αναφορά στα εδάφη μας με διαφορετικό τρόπο είναι νομικά εσφαλμένη, πολιτικά προκατειλημμένη, προκλητική και δεν χρησιμεύει στην αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

Οι περισσότερες από τις παραγράφους της Δήλωσης έχουν εφαρμοστεί, οι υπόλοιπες απαιτούν περισσότερο χρόνο και πρόσθετες προσπάθειες. Οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούν στο πλαίσιο των κατάλληλων μορφών αλληλεπίδρασης σε διάφορα επίπεδα.

Πρέσβης Αζερμπαϊτζάν: Η χώρα επιθυμεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία | 1 2

2. Μία από τις παραγράφους της Κοινής Δήλωσης αναφέρεται στην ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, γιατί λοιπόν δεκάδες Αρμένιοι κρατούμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε κέντρα κράτησης του Αζερμπαϊτζάν;

Λιγότεροι από 50 Αρμένιοι που κρατούνται και ερευνώνται αυτή τη στιγμή από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν ανήκουν σε τρομοκρατική ομάδα και δεν είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Εισήλθαν στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν μετά την υπογραφή της τριμερούς δήλωσης στις 10 Νοεμβρίου 2020, μετά την κατάπαυση του πυρός, και ως αποτέλεσμα των προκλητικών ενεργειών αυτής της ομάδας σκοτώθηκαν 4 στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν και ένας άμαχος τραυματίστηκε σοβαρά. Το Αζερμπαϊτζάν έχει δικαίωμα και διεθνή υποχρέωση να προσάγει αυτά τα άτομα στη δικαιοσύνη σύμφωνα με το διεθνές και το εθνικό δίκαιο. Με βάση τις ανθρωπιστικές αρχές, το Αζερμπαϊτζάν έχει παραδώσει στην Αρμενία έναν αριθμό κρατουμένων Αρμενίων μέχρι στιγμής. Σε αντάλλαγμα, η Αρμενία αρνείται να παραδώσει τους ακριβείς χάρτες των ναρκοπεδίων. Το επίπεδο ακρίβειας των χαρτών για τρεις περιοχές που έπρεπε να παράσχει η Αρμενία είναι μόνο 25 τοις εκατό. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη περίπου 4.000 Αζερμπαϊτζανών που χάθηκαν στον πρώτο πόλεμο του Καραμπάχ, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν αιχμάλωτοι πολέμου.

3. Η Δήλωση προβλέπει επίσης την απεμπλοκή όλων των οικονομικών και μεταφορικών συνδέσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεων μεταφοράς μεταξύ των δυτικών περιοχών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχτσιβάν μέσω του εδάφους της Αρμενίας, προκειμένου να διευθετηθεί η μετακίνηση προσώπων, οχημάτων και φορτίου και στις δύο κατευθύνσεις. Είναι πραγματικά εφικτό αυτό;

Επί του παρόντος εκτελούνται έργα μεγάλης κλίμακας στα απελευθερωμένα εδάφη. Εκτός από αυτοκινητόδρομους, σιδηρόδρομους, αεροδρόμια, το Αζερμπαϊτζάν χτίζει και νέες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά από την αρχή, εφαρμόζοντας τον σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό και αξιοποιώντας τις έννοιες της «έξυπνης πόλης» και του «έξυπνου χωριού». Όλη αυτή η εργασία διεξάγεται με οικονομικούς πόρους του Αζερμπαϊτζάν με στόχο όχι μόνο να επαναφέρει τη ζωή στα απελευθερωμένα εδάφη μας αλλά και να ενσωματώσει την περιοχή στις περιφερειακές και διεθνείς ροές μεταφορών και εμπορίου. Οι περιφερειακές οικονομικές και μεταφορικές συνδέσεις είναι σημαντικές για κάθε μέρος της περιοχής μας και ιδιαίτερα για την Αρμενία που έχει περιορισμένη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές. Καθώς παρακολουθούμε τη θέση αυτής της χώρας σε διάφορες μορφές αλληλεπίδρασης, υπάρχει η πρόθεση να ξεμπλοκάρουμε τις περιφερειακές συνδέσεις. Επιπλέον, στο τραπέζι βρίσκεται και η πρωτοβουλία συνεργασίας των 3+3 (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Γεωργία + Τουρκία, Ρωσία και Ιράν). Στην πραγματικότητα, η Αρμενία για δεκαετίες έχει υποστηρίξει την πλήρη περιφερειακή οικονομική συνεργασία, επομένως ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις.

4. Η Αρμενία και ορισμένοι διεθνείς παράγοντες, σε αντίθεση με το Αζερμπαϊτζάν, δεν θεωρούν πως η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μέχρι να διευθετηθεί το status του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Βλέπετε κάποια προοπτική αυτού του ζητήματος για την εξασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή;

Πρώτον, όπως ανέφερα παραπάνω δεν υπάρχει καμία διοικητική μονάδα στο Αζερμπαϊτζάν που να ονομάζεται «Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Δεύτερον, στην υπογεγραμμένη Κοινή Δήλωση δεν υπάρχει υπόδειξη για το «status». Και τέλος,  το Αζερμπαϊτζάν έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου που πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλους. Η Αρμενία πρέπει να κάνει μια επιλογή μεταξύ της περιφερειακής συνεργασίας και των παράνομων και αβάσιμων εδαφικών διεκδικήσεων κατά των γειτόνων της. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επίσης να διαδραματίσει τον θετικό της ρόλο σε αυτό το θέμα και να παροτρύνει την Αρμενία να συνειδητοποιήσει ότι η ειρήνη δεν έχει εναλλακτική. Οποιεσδήποτε κινήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων για «status», η άμεση ή έμμεση υποστήριξη του ρεβανσισμού και της στρατιωτικοποίησης στην Αρμενία πρέπει να σταματήσει για χάρη της ειρήνης και της συνεργασίας, εάν οι «κυνηγοί status» το επιθυμούν πραγματικά.

5. Η διαδικασία συμφιλίωσης στην περιοχή δεν είναι εύκολη. Ποιες είναι οι άμεσες προσδοκίες του Αζερμπαϊτζάν σε αυτό το μονοπάτι;

Καθώς η σύγκρουση έχει τελειώσει, το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι έτοιμο να ξεκινήσει την οριοθεσία και οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία, με βάση την αμοιβαία αναγνώριση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου. Μια τέτοια συμφωνία θα μετατρέψει την περιοχή μας σε περιοχή ειρήνης και συνεργασίας. Ωστόσο, δεν έχουμε δει ακόμη καμία θετική αντίδραση από την Αρμενία σχετικά με την πρότασή μας.
Ελπίζουμε ότι η πολυαναμενόμενη ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα θα επικρατήσουν επιτέλους στον Νότιο Καύκασο. Το Αζερμπαϊτζάν θα συνεχίσει τις συνεπείς προσπάθειές του να συμβάλει και να ενισχύσει την περιφερειακή ειρήνη και ανάπτυξη.