Συνεντεύξεις

Πρέσβης Αζερμπαϊτζάν: Η χώρα επιθυμεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία

«Μια συμφωνία θα μετατρέψει την περιοχή μας σε περιοχή ειρήνης και συνεργασίας», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Anar Huseynov

presvis_2

Σε συνέντευξή του για τον ένα χρόνο από τον πόλεμο των 44 ημερών, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, Anar Huseynov, είπε ότι η χώρα επιθυμεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία, με βάση την αμοιβαία αναγνώριση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου.

«Μια τέτοια συμφωνία θα μετατρέψει την περιοχή μας σε περιοχή ειρήνης και συνεργασίας. Ελπίζουμε ότι η πολυαναμενόμενη ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα θα επικρατήσουν επιτέλους στον Νότιο Καύκασο», λέει ο ίδιος.

1. Η 10η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο από την υπογραφή της κοινής δήλωσης μεταξύ των τριών ηγετών του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Ρωσίας, η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο των 44 ημερών. Πόσο αποτελεσματική ήταν αυτή η δήλωση μέχρι στιγμής;

Κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών, το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος από τα κατεχόμενα εδάφη του, συνολικά απελευθερώθηκαν πάνω από 300 πόλεις και χωριά στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα κοινή δήλωση, η Αρμενία έπρεπε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή από τις περιοχές Aγκντάμ, Λατσίν και Kαλμπατζάρ. Έτσι, το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν επέβαλε την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία είχαν παραμείνει ανεκπλήρωτα κατά τη διάρκεια σχεδόν 30 ετών αναποτελεσματικών προσπαθειών για τη διευθέτηση της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα. Το Αζερμπαϊτζάν έλυσε τη σύγκρουση και αποκατέστησε την εδαφική του ακεραιότητα και την ιστορική του δικαιοσύνη με στρατιωτικοπολιτικά μέσα. Η σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν υπάρχει πια. Στο Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχει διοικητική εδαφική ενότητα με την ονομασία «Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Δημιουργήσαμε τις οικονομικές ζώνες του Καραμπάχ και του Ανατολικού Ζανγκαζούρ με το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε στις 7 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Η αναφορά στα εδάφη μας με διαφορετικό τρόπο είναι νομικά εσφαλμένη, πολιτικά προκατειλημμένη, προκλητική και δεν χρησιμεύει στην αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

Οι περισσότερες από τις παραγράφους της Δήλωσης έχουν εφαρμοστεί, οι υπόλοιπες απαιτούν περισσότερο χρόνο και πρόσθετες προσπάθειες. Οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούν στο πλαίσιο των κατάλληλων μορφών αλληλεπίδρασης σε διάφορα επίπεδα.


Δείτε επίσης