Οι πρησμένοι αστράγαλοι και το πρήξιμο στα πόδια είναι πιο συχνό φαινόμενο το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα, γιατί η ζέστη ευνοεί την κατακράτηση υγρών, ακόμα και δεν υπάρχει οργανικό πρόβλημα.

Επίσης, η πολύωρη ορθοστασία προκαλεί εύκολα πρήξιμο στα κάτω άκρα.
Ακόμα, ένας τραυματισμός ή μια μόλυνση στο πόδι ή στον αστράγαλο μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, μια κατάσταση που είναι ξεκάθαρη και εμφανής. Επίσης μια θρόμβωση μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στο σημείο του αστραγάλου προκαλώντας του πρήξιμο.

Όταν όμως το πρήξιμο συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ο πόνος στον θώρακα, η ζαλάδα, η σύγχυση και η δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει κανείς να απευθυνθεί στον γιατρό. Ακόμα η λήψη στεροειδών, αντιφλεγμονωδών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στους αστραγάλους.

Όσον αφορά τις ορμόνες, μεταβολές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να μειώσουν την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια προκαλώντας πρήξιμο.

Διαβάστε παρακάτω τις υπόλοιπες αιτίες που προκαλούν πρήξιμο στους αστραγάλους και είναι σίγουρα πιο σοβαρές.

Προεκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μια επικίνδυνη διαταραχή που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με βασικά χαρακτηριστικά την αυξημένη αρτηριακή πίεση και την πρωτεϊνουρία. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσει κακή κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα το πρήξιμο σε πρόσωπο, χέρια και πόδια.

Φλεβική ανεπάρκεια

Η φλεβική ανεπάρκεια αφορά τη δυσλειτουργία των τοιχωμάτων ή των βαλβίδων στις φλέβες των ποδιών, με αποτέλεσμα να μη μεταφέρεται το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά με αποτελεσματικό τρόπο προκαλώντας πρήξιμο χαμηλά στους αστραγάλους.

Περικαρδίτιδα

Η περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του περικαρδίου, του υμένα που περιβάλλει την καρδιά. Ανάμεσα στα συμπτώματά της είναι η δύσπνοια αλλά και το σοβαρό οίδημα στα πόδια και τους αστραγάλους που καταλήγει χρόνιο.

Λεμφοίδημα

Το λεμφοίδημα είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα λεμφαγγεία είτε είναι ελάχιστα, είτε δυσμορφικά. Το αποτέλεσμα είναι πως δεν είναι λειτουργικά και γι’ αυτό προκαλείται κατακράτηση λεμφικού υγρού ανάμεσα στους μαλακούς ιστούς και στα κύτταρα του οργανισμού. Κατά συνέπεια η κατακράτηση αυτή οδηγεί σε πρήξιμο.

Κίρρωση του ήπατος

Είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση και αφορά τη σταδιακή και μη αναστρέψιμη βλάβη των κυττάρων του ήπατος, συνήθως λόγω υπερκατανάλωσης αλκοόλ, λοιμώξεων, συσσώρευσης τοξινών ή εξαιτίας άλλων παθήσεων. Οι βλάβες προκαλούν την ίνωση, δηλαδή ουλές στο ήπαρ, εμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να προκαλέσει άνοδο της αρτηριακής πίεσης και κακή κυκλοφορία στα πόδια, με αποτέλεσμα το πρήξιμο στους αστραγάλους.