Οικονομία

Προ των πυλών μέτρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Στόχος είναι να αποφευχθούν έξτρα επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν πέρυσι να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του εισοδήματος τους

ilektronikes_apodeixeis

Ένα βήμα πιο κοντά στο να μην ισχύσει το 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, μετά τα ευρήματα του ΙΟΒΕ που δείχνουν ότι έχουν μειωθεί η συναλλαγές με πλαστικό ρήμα την περασμένη χρονιά έως και 30% με 35% σε σχέση με το 2019.

Τα ευρήματα της έκθεσης του ΙΟΒΕ σε συνδυασμό με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις αγορές με «ηλεκτρονικό χρήμα» που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα αποτελέσουν το πιλότο για τις παρεμβάσεις στο μέτρο των e-αποδείξεων. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Απρίλιο και σε κάθε περίπτωση πριν το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Στόχος είναι να αποφευχθούν έξτρα επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν πέρυσι να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του εισοδήματος τους όπως προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται δύο εναλλακτικά σενάρια:

  1. Να ανασταλεί ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς αν η αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων υπολείπεται για παράδειγμα κατά 1.000 ευρώ από το απαιτούμενο όριο ο φορολογούμενους θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 220 ευρώ.
  2. Να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα ή να μην «μετρήσουν» οι μήνες του lockdown και να ληφθούν υπόψη οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι για διάστημα 8 μηνών αντί 12 μήνες. Με τον τρόπο αυτό θα πέσει αισθητά ο πήχης των απαιτούμενων δαπανών και θα εξουδετερωθεί ο κίνδυνος ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων να κληθούν να πληρώσουν φόρο-πέναλτι.

Δείτε επίσης