Βασιλακόπουλος: Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά είναι να εμβολιαστούμε εμείς (vid)

Στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» της Τρίτης αποφασίστηκε η επέκταση του μέτρου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, χωρίς αυτή την στιγμή πάντως να έχει καθοριστεί ούτε από ποια κατηγορία θα είναι η επόμενη στην οποία θα εφαρμοστεί, ούτε και η ακριβής περίοδος ισχύος της απόφασης. 

Η είδηση που έφτασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων: Η απόφαση του αμερικανικού FDA να δώσει την οριστική έγκριση στην Pfizer επηρέασε καταλυτικά.

Όλα όμως δρομολογούνται ώστε η δημοσιοποίηση των επόμενων βημάτων να γίνει μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων στις πόλεις.

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, η κυβέρνηση ανακοινώνει την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου και σε άλλους τομείς του δημοσίου τομέα. 

Ήδη από χθες είχε διαφανεί η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να διευρύνει τις κατηγορίες εργαζομένων που θα κληθούν να συμμετάσχουν υποχρεωτικά στο πρόγραμμα «Ελευθερία».

Πληροφορίες επιμένουν ότι η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θα αφορά σε πρώτη φάση στις ένοπλες δυνάμεις και τους τομείς εκείνους του δημοσίου τομέα που οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με πολίτες. Εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην ενέργεια κ.α. πιθανότατα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του σχεδίου υποχρεωτικότητας.

Αγκάθι πάντως αποτελεί ο τρόπος αντικατάστασης όλων όσοι πουν όχι στον εμβολιασμό ειδικά στις τάξεις των ένστολων. Μια δυσκολία που ακόμα δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί. Από τις 13 Σεπτεμβρίου πάντως οι ιδιώτες γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά.