Προανακριτική Παππά: Προτείνει την παραπομπή του πρώην υπουργού για παράβαση καθήκοντος

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στην προανακριτική επιτροπή για τον Νίκο Παππά καθώς ο Θάνος Πλεύρης – εισηγητής της ΝΔ – ζήτησε να κληθεί ο ίδιος ο πρώην υπουργός για να καταθέσει, κάτι που έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία της προανακριτικής.

Συγκεκριμένα, Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής ψήφισαν «υπέρ», ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ψήφισαν «κατά» ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Παράλληλα, κάλεσε και τον Χρήστο Καλογρίτσα να προσκομίσει εντός των επόμενων ημερών όλα τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του, τα οποία – σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε – αποδεικνύουν τις καταγγελίες κατά του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο κατάλογος των μαρτύρων θα παραμείνει ανοικτός, σύμφωνα με εισήγηση του εισηγητή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, καθώς μπορεί να προκύψει ανάγκη να κληθούν και να εξεταστούν και άλλα πρόσωπα, μετά την κατάθεση Παππά.

Με γραπτό υπόμνημα καταθέτει ο Νίκος Παππάς

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν από τον συνήγορο του πρώην υπουργού, ότι η κατάθεσή του θα γίνει στην επιτροπή δια γραπτού υπομνήματος, ασκώντας, έτσι, το δικαίωμα που δίνει ο νόμος στους κατηγορούμενους.

Η δήλωση του Νίκου Παππά:

«Κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε έναν ποντικό. Έχει γίνει πλέον σαφές ότι αυτή η προανακριτική στήθηκε επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Όσο για αυτούς που επένδυσαν πολιτικά σε αυτό το φιάσκο;

Κοιλοπονούσε το βουνό της διαπλοκής και γέννησε έναν ποντικό, της προανακριτικής. Μέχρι την Παρασκευή θα έχω καταθέσει τις θέσεις μου με υπόμνημα.

Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής».

Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τα 3 εκατ. ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ Channel

Παράλληλα, διαβιβάστηκε στην επιτροπή και το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομιμότητα του ποσού, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, που χρησιμοποιήθηκαν για την εγγυητική επιστολή του «ΣΥΡΙΖΑ Channel».

Σχετικά με την εξέταση του εκδότη της εφημερίδας Documento Κώστα Βαξεβάνη, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης είπε ότι «σύμφωνα με το υπάρχον αποδεικτικό υλικό διερευνάται ότι η εφημερίδα Documento έγινε με εντολή του Νίκου Παππά από τον Χρήστο Καλογρίτσα και με ποσό 2,9 εκατ. ευρώ και για το οποίο ο κ. Καλογρίτσας τελικώς κράτησε τα 3 εκατ. που του επιστράφηκαν από τις τηλεοπτικές άδειες. Εν συνεχεία ελέγχεται εάν με εντολή του Νίκου Παππά αποχώρησε ο Χρήστος Καλογρίτσας εξ ολοκλήρου από την εφημερίδα που εκδίδεται πλέον με ιδιοκτήτη τον Κώστα Βαξεβάνη και με μεταφορά όλων των στοιχείων σε αυτόν όπως έχει κατατεθεί. Μάλιστα ελέγχεται και sms που καταδεικνύει την εμπλοκή του κ. Παππά στην εφημερίδα Documento. Με όλες αυτές τις συνθήκες η Επιτροπή μας δεν δύναται να εξετάσει ως μάρτυρα τον κ. Βαξεβάνη για αδικήματα που καταγγέλλεται ότι μπορεί να έχει εμπλοκή και είτε ελέγχονται από την επιτροπή μας είτε θα αποσταλούν στη δικαιοσύνη για έλεγχο από τον φυσικό δικαστή και η επιτροπή μας κατά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δε δύναται να εξετάσει ως ύποπτους φυσικά πρόσωπα παρά μόνο τον ελεγχόμενο υπουργό».

Στη σημερινή συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί η εξέταση του πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank Αθανάσιου Τσάδαρη.