Στην ανάπτυξη του Πύργου Πειραιά, που αποτελεί  ένα εμβληματικό έργο, όχι μόνον για το μεγάλο λιμάνι, αλλά και για ολόκληρο το λεκανοπέδιο, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος  της  Prodea Investments Αριστοτέλης Καρυτινός, κατά την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά.

«Είναι  μια σημαντική επένδυση, που ενισχύει τη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια στη χώρα», δήλωσε ο κ. Καρυτινός, στην υπογραφή  από κοινού με την Cante Holdings Ltd,  της σύμβασης με την Piraeus Tower Α.Ε. (ως Παραχωρησιούχου) και του Δήμου Πειραιά, για 99 χρόνια και  αρχικό ετήσιο αντάλλαγμα 1.010.000 ευρώ.

Παρόντες, ήταν η γενική διευθύντρια  Οικονομικών και Εργασιών της  Prodea  Investments Τερέζα Μεσσάρη, ο διευθυντής της  Cante   Holdings  Ltd  και γενικός διευθυντής Επενδύσεων της Dimand Νικόλαος Δήμτσας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης  και ο πρόεδρος και  διευθύνων σύμβουλος Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Συνεχίζοντας ο διευθύνων σύμβουλος  της  Prodea Investments, σημείωσε πως «συμβολίζει τη δυνατότητα υπέρβασης πολυετών εμποδίων μέσα από μια ισχυρή σύμπραξη μεταξύ της δημοτικής αρχής και του ιδιωτικού τομέα για μια κοινή προσπάθεια που φέρνει απτά αποτελέσματα».  

Για να προσθέσει ότι «Για την Prodea, η δημιουργία του ψηλότερου βιοκλιματικού κτηρίου γραφείων και καταστημάτων στην Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή εφαρμογή της βασικής αρχής αειφορίας που έχουμε ως εταιρεία. 

Διότι πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για τη χώρα μας: ο δρόμος της βιώσιμης ανάπτυξης στηριγμένης σε σημαντικές επενδύσεις που αξιοποιούν τα γεωοικονομικά πλεονεκτήματα της χώρας.»  

Από την πλευρά του ο κ. Ανδριανόπουλος, επικεφαλής της Dimand, επισήμανε πως «Μετά από σχολαστική μελέτη, οι κάθετες και οριζόντιες περσίδες του πύργου βαθμονομούνται με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 20% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του κτιρίου.

Στους επόμενους 24 έως 30 μήνες ο πύργος του Πειραιά θα είναι ένα κτίριο του 2022, με νέο αντισεισμικό σύστημα προστασίας και νέους κανόνες πυροπροστασίας, με 28.000 μέτρα ανωδομής και 4.000 μέτρα υπόγειο».

Πιο αναλυτικά, στην Piraeus Tower Α.Ε. συμμετέχουν από κοινού η Prodea Investments σε ποσοστό 30% και η Cante Holdings Ltd σε ποσοστό 70%, ενώ η  Cante Holdings Ltd αποτελεί τον κοινό  επενδυτικό φορέα του Ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%.

Ο Πύργος Πειραιά είναι το δεύτερο ψηλότερο ακίνητο της Αττικής, μετά τον Πύργο των Αθηνών, ένα εμβληματικό ακίνητο 24 ορόφων επί της Ακτής Ποσειδώνος, στο κέντρο του  μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Η έναρξη της παραχώρησης σηματοδοτεί την πλήρη ανακατασκευή του Πύργου  σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 50 εκατ.  ευρώ περίπου. 

Το έργο, σε συνδυασμό με τις επενδυτικές δράσεις του Δήμου Πειραιά για την ανάπλαση της γειτονικής περιοχής του ακινήτου, αλλά και του ΟΛΠ στη λιμενική ζώνη, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος, την αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά.