Το γεγονός ότι θα έχουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε από τις Βρυξέλλες ότι η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, ενώ κάλεσε τους πολίτες των διαφόρων χωρών να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις και τους χώρους με κακό εξαερισμό.

Όλα αυτά, μία ημέρα πριν από την τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην οποία θα προσπαθήσουν να συντονιστούν, προκειμένου να ανακόψουν το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

«Τα κρούσματα θα αυξηθούν γρήγορα τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της Άνοιξης, όλα τα κράτη μέλη επηρεάστηκαν και υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στους «27» να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία, προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να βρει μια κοινή αντιμετώπιση στην πανδημία.

«Κινητοποιούμε 100 εκατ. ευρώ από το μέσο έκτακτης στήριξης για την αγορά γρήγορων τεστ τα οποία θα μοιράσουμε στα κράτη μέλη. Καλούμε όλα τα κράτη – μέλη να συντονίσουν τις εφαρμογές ιχνηλάτησης με τον ευρωπαϊκό συντονιστικό τόπο».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι παρατείνεται για άλλους έξι μήνες η εξαίρεση του ΦΠΑ για αγορές εμβολίων και τεστ.

Τα 8 νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν

-Διασφάλιση της ροής πληροφοριών για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων

-Αποτελεσματικά και γρήγορα τεστ

-Πλήρης χρήση εφαρμογών παρακολούθησης επαφών

-Αποτελεσματικός εμβολιασμός

-Αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες

-Εξασφάλιση βασικών προμηθειών

-Διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών

-Επέκταση των πράσινων γεφυρών

Όπως δήλωσε μάλιστα η πρόεδρος της Κομισιόν, «τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά. Πολλά εξαρτώνται από την ατομική μας ευθύνη και τη συνεργασία το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια θα περάσουμε από πολλά στάδια πριν δούμε φως στην άκρη του τούνελ». Σύμφωνα με την ίδια, οι στρατηγικές εξόδου από την έκτακτη ανάγκη ήταν πολύ γρήγορες και τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα χωρίς να γνωρίζουμε εάν θα είναι το τελευταίο.

Από την πλευρά του ο Δρ. Πέτερ Πιότ, καθηγητής μικροβιολογίας, και ειδικός σύμβουλος της προέδρου φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί αν δεν λάβουμε αυστηρά μέτρα. «Κρατάμε το μέλλον στα χέρια μας. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν νοσήσει στην ΕΕ.

Τα καλά νέα είναι ότι ο κίνδυνος θανάτου, όταν χρειάζεται να πάει κάποιος στο νοσοκομείο μειώθηκε κατά 50%. Έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία και υπήρξε πρόοδος στις θεραπείες μολονότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Αλλά εάν 500.000 άνθρωποι χρειαστεί να μεταβούν στα νοσοκομεία ενός κράτους – μέλους αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία κλείνουν για άλλους ασθενείς. Η Covid δεν είναι κρυολόγημα ή γρίπη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις. Εγώ ο ίδιος προσωπικά επί μήνες ήμουν εξαντλημένος και είχα προβλήματα με την καρδιά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Δρα. Πιότ, όλα τα κράτη έδειξαν την περασμένη Άνοιξη ότι μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού με καραντίνες και άλλα μέτρα και μάθαμε πολλά. Ένα από τα πιο σημαντικά ήταν ότι πρέπει να δράσουμε γρήγορα και να μην περιμένουμε να αρχίσουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι για να λάβουμε δράση. «Χρειάζεται ένα σύνολο μέτρων που θα λειτουργήσει αν το εφαρμόσουν όλοι. Αν μια μειοψηφία φορά μάσκα, στην ΕΕ είναι 60%, αυτό δεν έχει επιπτώσεις. Πρέπει να πάμε στο 95%. Αυτό θα σώσει ζωές».

Όπως ανέφερε ο Βέλγος καθηγητής μικροβιολογίας υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία. Ο πρώτος είναι να γίνει ένα θαύμα και να μεταλλαχθεί ο ιός, κάτι πολύ απίθανο. Δεύτερον να υπάρξει η ανοσία της αγέλης.

Κάποιοι λένε ας μολυνθούν οι νεότεροι για να μην έχουμε άλλα θύματα στην Ευρώπη. Για κάτι τέτοιο χρειάζεται πολύς χρόνος, κάτι που θα σημαίνει εκατομμύρια θανάτους. Τρίτη λύση είναι οι καραντίνες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που θα μας οδηγήσει στην ένδεια. Τέλος, υπάρχει και το εμβόλιο ή τα εμβόλια. Στο τέλος του έτους θα ξέρουμε πόσο αποτελεσματικά είναι μερικά από αυτά.