Για τις κινήσεις που γίνονται, όσον αφορά στην Αγία Σοφία, η Τουρκία δήλωσε ότι θα ενημερώσει την UNESCO. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε την επεσήμανε το γεγονός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό δίκτυο TRT Haber.

Η UNESCO ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί.

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας επιτέθηκε στην Ελλάδα, με αφορμή τα θρησκευτικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, είπε: «Η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσα είναι η Ελλάδα. Η δίωξη των Τούρκων στη Θράκη είναι οφθαλμοφανής. Έχοντας ως πρόφαση τον κορωνοϊό, η Ελλάδα δεν επέτρεψε κατά τη διάρκεια του lockdown το Αδδάν (σ.σ. η προσευχή των Μουσουλμάνων 5 φορές την ημέρα). Η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλάει.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Αθήνα για μαξιμαλιστικές θέσεις, ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στις περιοχές που καθορίζονται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Η Ελλάδα με τις συνομιλίες της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ ήθελε να μας εγκλωβίσει στις ακτές μας. Αν η Ελλάδα φύγει από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και οι Ελληνοκύπριοι δεχθούν να μοιραστούν τους πόρους με τους Τουρκοκύπριους τότε το 80% των θεμάτων θα λυθούν.

Στο επόμενο διάστημα στα πλαίσια του μνημονίου με τη Λιβύη στις περιοχές αυτές θα κάνουμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις και με τις εταιρείες της Λιβύης, της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Με τρίτες χώρες είμαστε έτοιμοι να κάνουμε έρευνες και σεισμικές και γεωτρήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει σε άρθρο του στο περιοδικό Politico ότι τα σύνορα της Τουρκίας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.