«Η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο», υπογράμμισε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας μίλησε σε διεθνές συνέδριο, τονίζοντας ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για το Καστελλόριζο δεν είναι ρεαλιστικοί. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να μπει σε διάλογο χωρίς όρους.

Συγκεκριμένα, είπε: «Δυστυχώς στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο υπάρχουν κάποιες άλυτες διαφορές. Ουσία αυτών των διαφωνιών αποτελούν οι υπερβολικοί και μονομερείς ισχυρισμοί της Ελλάδας και των ελληνοκυπρίων οι οποίοι παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των τουρκοκυπρίων».

Ενώ, συμπλήρωσε: «Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα απαιτεί έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων, κάνει λόγο για 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου. Αυτή είναι πρωτοφανής προσέγγιση και μόνο η Ελλάδα ισχυρίζεται κάτι τέτοιο σε όλο τον κόσμο.

Στην πραγματικότητα αυτό είναι και αφορμή για τις παραβιάσεις του λεγόμενου εναέριου χώρου. Δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά και ορισμένες χώρες που παραδέχονται ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται με ασυνέπεια».


Παράλληλα, ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να παραβιάσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα κάποιας άλλης χώρας.

Παρ όλα αυτά, είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι παρά τις διαφορές ως Τουρκία ταχθήκαμε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων που δεν επιλύθηκαν, με σχέσεις καλής γειτονίας, της αμοιβαίας καλής πρόθεσης, του σεβασμού, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Ενώ κατέληξε: «Η Τουρκία έχει επανειλημμένα επιδείξει την καλή της πρόθεση με διπλωματικές πρωτοβουλίες. Οι διερευνητικές συνομιλίες, η έκκληση για ίσο διαμοιρασμό των εισοδημάτων στην Κύπρο και η ιδέα για περιφερειακή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο είναι συγκεκριμένες προτάσεις που υποβάλαμε.

Το μόνο που ζητούμε από τους φίλους και συμμάχους μας είναι να εξετάσουν τους ισχυρισμούς και τις πρακτικές της Ελλάδας υπό το φως λογικών και αντικειμενικών κριτηρίων χωρίς αυταπάτες ή προκαταλήψεις, να τις συγκρίνουν με τις νόμιμες και λογικές προσεγγίσεις της Τουρκίας»