Το γεγονός ότι το Oruc Reis θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στις 29 Νοεμβρίου τονίζει με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων.

Με τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι το ερευνητικό θα βρίσκεται στην περιοχή μέχρι το τέλος του μήνα.

Συγκεκριμένα, είπε: «Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών».

Ταυτόχρονα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στο ελληνικό ΥΠΕΞ ως εξής: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε μία νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες».