Προς 14 Σεπτεμβρίου το άνοιγμα των σχολείων - Σήμερα οι ανακοινώσεις | e1598940138752

Κοινή συνέντευξη Τύπου για τις λεπτομέρειες της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου, στις 16:00, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.

Στη συνέντευξη θα παρίσταται και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Με τα τωρινά δεδομένα η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο μετατίθεται για τις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7/9, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί. Αν και υπάρχουν επιστήμονες που επιμένουν πως είναι καλύτερα να ξεκινήσει η χρονιά για τους μαθητές στις 7, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό έτσι κι αλλιώς να σταματήσουν πάλι αργότερα να πηγαίνουν στα σχολεία, σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας.

Όπως είχε γράψει το vradini.gr την προηγούμενη Παρασκευή 28/8 και παρουσίασε το Mega την επόμενη ημέρα στο κεντρικό του δελτίο, η απόφαση καταρχάς μετατέθηκε για τις 14 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, πριν καταλήξει στην αυριανή ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται να τάσσεται με τη δεύτερη άποψη, για τις 14/9.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως είχε τονίσει εξαρχής πως το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Από τη μία ο Νίκος Σϋψας και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μέλη της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, επιμένουν στο αρχικό σενάριο και στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 7 Σεπτεμβρίου. Η Υπουργός Παιδείας με τη σειρά της, μιλώντας το πρωί της Κυριακής (30/8) στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία όποτε αποφασιστεί, καθώς έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών, τα βιβλία είναι στη θέση τους, ενώ ήδη έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει πάντως ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων και να μεσολαβήσει διάστημα δύο εβδομάδων πριν βρεθούν τα παιδιά στις τάξεις τους.

Βέβαιο είναι ότι μαθητές και διδάσκοντες θα επιστρέψουν στα σχολεία συνοδεία αντισηπτικών, φορώντας υποχρεωτικά μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ στους εξωτερικούς η χρήση της θα γίνεται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού.

Στα διαλείμματα, που θα γίνονται ανά ομάδες και όχι όλες οι τάξεις ταυτόχρονα, καθώς και στο μάθημα της γυμναστικής, δεν προβλέπεται η χρήση της μάσκας.

Χ. Γώγος: Με κρούσμα θα κλείνει τμήμα όχι σχολείο – Έτοιμοι για άνοιγμα στις 7/9

Είμαστε έτοιμοι για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου δήλωσε χθες Δευτέρα 31 Αυγούστου στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων Χαράλαμπος Γώγος. 

Αν θα εντοπίζεται κρούσμα θα κλείνει το τμήμα όχι το σχολείο πρόσθεσε ο κύριος Γώγος.

Ο κος Γώγος τόνισε επίσης ότι έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού το τελευταίο διάστημα λόγω χαλαρότητας, ενώ πρότεινε όσοι επιστρέφουν από διακοπές να μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό και γενικά να τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.

Χωρίς μάσκα τη βάψαμε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, προσθέτοντας την εκτίμηση οτι αν η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχισθεί και τις επόμενες τότε μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως άλλα δύο μέλη της Επιτροπής μιλώντας στον ΣΚΑΙ είχαν ταχθεί υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 7 του μήνα. Πρόκειται για τον καθηγητή Νίκο Σύψα και τον πρόεδρο των λοιμοξιολόγων Παναγιώτη Γαργαλιάνο.

Ανοίγουν σήμερα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί – Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας

Ανοίγουν σήμερα Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας με υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε αυτούς, αλλά όχι για τα βρέφη και τα νήπια, όπως συνέστησε η επιτροπή των ειδικών. Για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Με βάση την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση, χωρίς περιορισμό στις δυναμικότητες και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και των οδηγιών:

  • 1) Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
  • 2) Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
  • 3) Διαχωρισμός των δραστηριοτήτων κατά τμήματα στο προαύλιο
  • 4) Ειδική μέριμνα για τη σίτιση