Πολύ προσεκτική είναι η κυβέρνηση απέναντι στα μηνύματα που έρχονται από την Τουρκία. Στο κυβερνητικό επιτελείο σταθμίζουν αντιδράσεις και δηλώσεις και κρατούν στάση αναμονής όσον αφορά τον χρόνο επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα. Εξετάζουν με προσοχή τις πληροφορίες ότι η Τουρκία δείχνει να βιάζεται να καθίσει στο τραπέζι.  Ωστόσο η Αθήνα διαμηνύει ότι θα  χρειαστούν εβδομάδες ακόμη, προκειμένου να δει κατά πόσο  η γειτονική χώρα είναι έτοιμη για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Τη θέση αυτή της Αθήνας ήρθαν να ενισχύσουν δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που βάζουν στο τραπέζι ακόμη και αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Παρ’όλο που το Όρουτς Ρεις έχει αποχωρήσει, το αφήγημα της Άγκυρας παραμένει προκλητικό, αφού μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος ζήτησε την  αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επιτέθηκε στην Ελλάδα,  σχετικά με την στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Η ελληνική πλευρά δεν βιάζεται και για ένα άλλο λόγο. Θα προτιμούσε οι συζητήσεις να άρχιζαν μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Στην κυβέρνηση συνεκτιμούν επίσης και το γεγονός ότι δύο φορές μέχρι τώρα ενώ η Τουρκία δήλωνε υπέρ της επανέναρξης των συζητήσεων και τις δύο φορές «τορπίλισε» τον διάλογο. Η θέση της Αθήνας ωστόσο παραμένει σταθερή. Εφόσον υπάρξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση, η Αθήνα είναι έτοιμη να ξαναπιάσει  το νήμα από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Δεν πρόκειται να επιτρέψει άνοιγμα της βεντάλιας και το θέμα που μπορεί να συζητηθεί ως η μοναδική εκκρεμότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές -όπως άλλωστε και στους 61 προηγούμενους γύρους διερευνητικών επαφών- είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδάλλως, η διαφωνία να παραπεμφθεί, κατόπιν συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Αθήνα θωρακίζει τα δικαιώματά της

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα θωρακίζει τη γραμμή άμυνάς της.  Σε διπλωματικό επίπεδο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιδίδεται στη ενίσχυση των σχέσεων της χώρας με σημαντικούς παίκτες στην περιοχή. Χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και της στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΑΕ, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης 

Το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου που τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Κυριακή με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο έρχεται ως επιστέγασμα σημαντικών διπλωματικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Έχουν προηγηθεί η συμφωνία Αθήνας-Ρώμης για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, η συμφωνία Αθήνας-Καΐρου για την ΑΟΖ και η συμφωνία της Αθήνας με τα Τίρανα για την παραπομπή της αντίστοιχης Ελληνοαλβανικής διαφοράς στη Χάγη.