Προσφεύγει στη Χάγη εναντίον της Τουρκίας για την ΑΟΖ η Κύπρος |

Προσερχόμενος στο ενεργειακό συμπόσιο που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαίωσε πως η χώρα προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της έναντι των τουρκικών προκλήσεων και αμφισβητήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν δυσκολίες, καθώς όπως υποστήριξε σύμφωνα με το alphanews.live , «υπάρχει μια διαδικασία δια της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης. Προχωρήσαμε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, δεν έγινε αποδεκτή, εστάλη δια άλλου μέσου. Υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη, και αυτό δίνει το δικαίωμα της προσφυγής».

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε το βράδυ της Τετάρτης και το Εθνικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης του Βερολίνου για το κυπριακό, αλλά και των υπόλοιπων εξελίξεων γύρω από τα ενεργειακά.

Κατά τηδιάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του Ενεργειακού Συμποσίου, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «παράνομη» την υπογραφή του μνημονίου για καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, ενώ πρόσθεσε ότι «όσοι σέβονται τις διεθνείς συμβάσεις μπορούν να γίνουν συνεργοί μας».

«Η Τουρκία δεν αποκλείεται από αυτή τη συνεργασία, αλλά θα πρέπει να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες» κατέληξε.