Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της ελληνικής κοινής γνώμης βρίσκονται το μεταναστευτικό-προσφυγικό και τα εθνικά θέματα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα  για τις διεθνείς σχέσεις που πραγματοποίησε η Κάπα Research.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα «Για ποια θέματα πιστεύετε ότι θα πρέπει να μιλά ο πολιτικός κόσμος της χώρας σήμερα;» το μεταναστευτικό – προσφυγικό βρέθηκε στην πρώτη θέση των απαντήσεων με 57% και ακολούθησαν τα εθνικά θέματα 51%.

Από εκεί και πέρα 38% επέλεξε από τις προτεινόμενες απαντήσεις την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και ακολούθησαν ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η αποκατάσταση των θεσμών με 35%, η οικονομική ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων με 32%, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες με 29%, η αντιμετώπιση των πληγών της κρίσης στα πιο ευάλωτα στρώματα με 24%, η κλιματική αλλαγή με 19%, η προώθηση στο εξωτερικό της Ελλάδας, των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών με 16%, οι νέες τεχνολογίες και η 4η βιομηχανική επανάσταση με 16%, η επιχειρηματικότητα με 8% και οι αλλαγές στους θεσμούς και τη λειτουργία της ΕΕ με 7%.

Επιθυμητοί σύμμαχοι

Σε ότι αφορά την ερώτηση για το ποια χώρα θεωρούν ως επιθυμητό σύμμαχο, η ΗΠΑ παρά την πτώση 18 μονάδων από την αντίστοιχη έρευνα που είχε διεξαχθεί τον περασμένο Μάιο, παραμένουν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων με 55%.

Ακολουθούν οι ανεβασμένες κατά τέσσερις και πέντε μονάδες αντίστοιχα Γαλλία (49%) και Κίνα (43%), η Ρωσία με 37%, η Γερμανία με 23% ενώ μόλις το 5% των συμμετεχόντων στην έρευνα έδειξε την προτίμηση του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντιδημοφιλής ο Τραμπ

Η πτώση των ΗΠΑ δεν είναι άσχετη με την άποψη που έχει η ελληνική κοινή γνώμη για τον Ντόναλντ Τραμπ. Τόσο στην ερώτηση για τη στάση του Αμερικανού προέδρου απέναντι στην Ε.Ε. όσο και απέναντι στην Ελλάδα οι αρνητικές γνώμες είναι συντριπτικά περισσότερες με 65% και 55% αντίστοιχα.

Η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται μοιρασμένη όσον αφορά στις σχέσεις ΗΠΑ- Ευρώπης, με 40% των ερωτηθέντων να θεωρούν πως έχει βαθιές ρίζες και δεν μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από την εκλογή και την πολιτική ενός και μόνο ηγέτη των ΗΠΑ, και άλλο ένα 40% να εκτιμά πως η εκλογή Τραμπ σηματοδότησε μια αναθεώρηση της συμμαχίας ΗΠΑ- Ευρώπης όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Επίσης ένα 20% των ερωτηθέντων απάντησαν «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».

Ο Μακρόν στην κορυφή

Ο ξένος ηγέτης για τον οποίο οι Έλληνες έχουν την καλύτερη γνώμη είναι ο Εμανουέλ Μακρόν καθώς το 60% των ερωτηθέντων τον βλέπουν θετικά ή μάλλον θετικά. Ακολουθεί ο πρόεδρος της Κίας Σε Τζινπίνγκ και ο Ρώσος Βλάντιμιρ Πούτιν με 53%, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκλελ με 25%, ο «πλανητάρχης» Ντόναλντ Τραμπ με 16% και ο Άγγλος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με 14%.

«Εγκεφαλικά νεκρό το ΝΑΤΟ»

Σε άλλα ερωτήματα της έρευνας, το 85% συμφωνεί με τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν πως το ΝΑΤΟ «είναι εγκεφαλικά νεκρό», ενώ το 67% εκτιμά πως είναι πολύ πιθανό ή αρκετά πιθανό η Κίνα να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ ως παγκόσμια υπερδύναμη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα οι Έλληνες εμφανίζονται συγκρατημένα απαισιόδοξοι για το έργο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα στην επόμενη πενταετία: «πολύ» και «αρκετά» αισιόδοξοι δηλώνουν μόλις το 1% και το 11% των ερωτηθέντων, «ούτε πολύ ούτε λίγο» το 30%, «ελάχιστα» το 23%» και «καθόλου» το 19% (συνολικά, το 42% των ερωτηθέντων δεν αισιοδοξούν για το έργο της Κομισιόν τα επόμενα χρόνια).

Όσον αφορά στο μπλοκάρισμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ από τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Δανία, «σωστή» ή «μάλλον σωστή» επιλογή το χαρακτηρίζουν το 59% των ερωτηθέντων (44% και 15% αντίστοιχα), και «μάλλον λάθος» ή «λάθος» το 35% (17% και 18% αντίστοιχα).

Σχετικά με το Brexit, οι περισσότεροι Έλληνες δεν φαίνονται να ανησυχούν ιδιαίτερα: Το 58% απαντούν πως του ανησυχεί «λίγο» ή «καθόλου» (23% και 35%), ενώ «πολύ» και «αρκετά» το 36% (10% και 26% αντίστοιχα).

  • Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, και το δείγμα ήταν 1.001 άτομα από τις 13 περιφέρειες της χώρας.