Ελλάδα

Προσοχή! Νέα απάτη με τους κωδικούς e-banking

Οι απατεώνες προσποιούνται τους τεχνικούς και εγκαθιστούν δικό τους λογισμικό στους υπολογιστές των θυμάτων

bank

Νέο τρόπο έχουν βρει οι επιτήδειοι, προκειμένου να κλέβουν τους κωδικούς e- banking ανυποψίαστων πολιτών.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με ανακοίνωση της, γνωστοποίησε πως οι απατεώνες προσποιούμενοι τους τεχνικούς μεγάλων εταιριών του εξωτερικού «ψαρεύουν» τα θύματα τους τηλεφωνικά. «Οι δράστες τηλεφωνούν, συνήθως από το εξωτερικό, σε ανυποψίαστους πολίτες και υποδύονται τεχνικούς από μεγάλη εταιρεία πληροφορικής. Η τηλεφωνική συνομιλία γίνεται, μάλιστα, αρκετές φορές στα αγγλικά» αναφέρει η ανακοίνωση.

Στην συνέχεια με πρόφαση ότι ο υπολογιστής τους ή η φορητή συσκευή τους είναι «μολυσμένα» από κακόβουλο λογισμικό ζητούν να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης για τη δήθεν επιδιόρθωση – αποκατάσταση του προβλήματος.

Οι συγκεκριμένες εφαρμογές, αφότου εγκατασταθούν, επιτρέπουν στους δράστες να έχουν πλήρη έλεγχο στις ηλεκτρονικές συσκευές των ανυποψίαστων πολιτών, τους οποίους στη συνέχεια εξαπατούν για να τους ‘δώσουν’ και τους προσωπικούς κωδικούς τους πρόσβασης στο e-banking (user name, password, κ.λπ.), καθώς και τους κωδικούς μίας χρήσης που λαμβάνουν μέσω SMS (SMS One-Time-Password/OTP). Οι δράστες προβαίνουν στη συνέχεια σε μεταφορές χρημάτων από τους λογαριασμούς (e-banking) των θυμάτων τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχουν οι ίδιοι ή οι συνεργοί τους.

Οι τράπεζες δεν μπορούν να αποτρέψουν την παράνομη δραστηριότητα, καθώς οι απατεώνες χρησιμοποιούν τα πραγματικά στοιχεία των θυμάτων τους.

Ως τρόποι πρόληψης της συγκεκριμένης απάτης η Ε.Ε.Τ. συνιστά:

Εάν κάποιος σας καλεί από άγνωστο αριθμό, ειδικά από το εξωτερικό και ισχυρίζεται ότι είναι από οποιαδήποτε εταιρεία πληροφορικής, χωρίς να έχετε δηλώσει κάποια βλάβη του υπολογιστή σας, να διακόπτετε την κλήση.
Mην προχωράτε ποτέ στην εγκατάσταση του προτεινόμενου από αγνώστους λογισμικού απομακρυσμένης διαχείρισης.

Μην αποκαλύπτετε για κανέναν λόγο σε τρίτους τους κωδικούς πρόσβασής σας στο e-banking, τους κωδικούς μίας χρήσης που λαμβάνετε μέσω SMS, καθώς και τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία.
Εάν έχετε πέσει θύμα αυτού του τύπου απάτης και έχετε διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας ενημερώστε άμεσα την τράπεζά σας.

Χάθηκαν 11 εκατομμύρια

Το 2019 από παρόμοιες απάτες, οι Έλληνες πολίτες έχασαν 11 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, παρά την αύξηση της αξίας της απάτης ο δείκτης της έντασης αυτής που αφορά στην αναλογία της αξίας των περιστατικών απάτης προς την αξία των συναλλαγών εξακολουθεί να διατηρείται στο χαμηλό επίπεδο του 0,02%, αντιστοιχώντας σε ένα ευρώ αξία απάτης ανά 5.900 ευρώ αξία συναλλαγών.

Ανάλογη εξέλιξη αποτυπώνεται και στον αριθμό συναλλαγών απάτης, όπου σημειώνεται αύξηση κατά 70% σε σχέση με το 2018. Ο δείκτης της έντασης της απάτης που αφορά στην αναλογία του αριθμού των περιστατικών απάτης προς τον αριθμό των συναλλαγών εξακολουθεί να παραμένει στο χαμηλό επίπεδο του 0,03%, αντιστοιχώντας σε μία συναλλαγή απάτης ανά 3.800 συναλλαγές.

Δείτε επίσης