Το νέο περιβάλλον του Πτωχευτικού δεν θα προβλέπει προστασία α’ κατοικίας και το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο.

Οι προσφερόμενες ρυθμίσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης του Χρήστου Σταϊκούρα με την Ένωση Διαχειριστών.

Τα μέλη της ένωσης είπαν: «Συζητήσαμε με τον Υπουργό το πώς θα προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες.

Σκοπός μας δεν είναι να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του ή να κλείσουμε επιχειρήσεις. Αντίθετα να κάνουμε τα δάνεια που είναι κόκκινα να τα κάνουμε ενήμερα. Οι πλειστηριασμοί είναι η έσχατη λύση».

Θεωρούμε ότι έχουμε την τεχνογνωσία να βοηθήσουμε τους δανειολήπτες. Αυτό συζητήσαμε με τον Υπουργό, την καλλίτερη επικοινωνία, τις βέλτιστες πρακτικές. Πρέπει να ξέρετε ότι αυτό που γράφεται για αγορά των δανείων στο 30% είναι μεσοσταθμικό. Δεν είναι προσωποποιημένο.

Οπότε δεν μπορεί αυτό που λέγεται για εκπτώσεις και καλύτερες προσφορές στον κάθε δανειολήπτη να έχει καθολική ισχύ», συμπλήρωναν τα ίδια στελέχη, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι κάποια εντυπωσιακά «κουρέματα» που ήδη προσφέρονται σε δανειολήπτες δεν είναι ο κανόνας.

Στο αν θα υπάρξει δικαστική προστασία στο νέο πτωχευτικό, στελέχη της Ένωσης παρέπεμψαν στην πάγια άποψή τους ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάτι τέτοιο. «Εμείς ακολουθούμε το ό,τι αποφασιστεί» είπαν, πάντως, πετώντας το «μπαλάκι» στα συναρμόδια υπουργεία.

«Οι πολίτες θέλουν να νιώσουν ασφάλεια»

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας με τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων τόνισε, ότι αυτό που αναζητούν οι πολίτες είναι, να νιώσουν ότι οι τελευταίοι (οι διαχειριστές) είναι κοντά τους και όχι εναντίον τους.

«Να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που να θεωρεί ο πολίτης ότι είναι πιο κοντά του. Οι πολίτες να καταλάβουν ότι οι servicers δεν είναι τα σκιάχτρα αλλά και ο πολίτης να ξέρει ποιος είναι αυτός με τον οποίο συνομιλεί, όχι μόνο μια επιστολή που έχει πάρει στα χέρια του», ειπώθηκε.

Η Ένωση Διαχειριστών, απαντώντας τόνισε ότι, τα γενναία «κουρέματα» δεν είναι ο κανόνας. Στη συνέχεια, το στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι το Υπουργείο θα παρακολουθεί από κοντά τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του δείχνουν ότι οι διαχειριστές μπορούν να κάνουν όντως γενναίες ρυθμίσεις.

«Εμείς ξέρουμε πόσο αγοράσανε και μάλιστα ότι αγόρασαν πακέτα δανείων σε εξαιρετικά χαμηλά τιμές, και θέλουμε να ξέρουμε πώς θα ρυθμίσουν. Θέλουμε να έχουμε πλήθος στοιχείων. Θέλουμε να ξέρουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις για να υπάρχει πλήρης καταγραφή και να αποτελέσουν παραδείγματα (case study) που θα τα αξιοποιήσουμε για να μπορέσει ο κόσμος να εξυπηρετηθεί περισσότερο», τόνισε ο αξιωματούχος. Αυτήν τη στιγμή από τους περίπου 23 διαχειριστές δανείων, ενεργοί είναι μόνο οι 6-7.