Νέα προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λιβύη καταβάλλεται τις τελευταίες ώρες, κατόπιν πρωτοβουλίας του επικεφαλής του λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σαλέχ, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, οι αρμόδιες αρχές πρότειναν την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός την προσεχή Δευτέρα, 8 Ιουνίου, στις 4.00 τα ξημερώματα τοπική ώρα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, μάλιστα, γνωστοποίησε ότι η πρωτοβουλία για την επίτευξη ειρήνης στη βορειοαφρικανική χώρα αποσκοπεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών και στην υιοθέτηση ενός νέου Συντάγματος. Η πρωτοβουλία τυγχάνει της στήριξης του Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της Λιβύης. Η πρόταση, παράλληλα, προβλέπει νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, καθώς και αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη χώρα.

Στη Μόσχα μεταβαίνει ο Σαλέχ

Νωρίτερα, ανώνυμη πηγή γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου θα μεταβεί την Κυριακή στη Μόσχα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις για τον τερματισμό της πολυετούς κρίσης.

Στα τέλη Απριλίου, ο Σαλέχ είχε προωθήσει μια νέα πρωτοβουλία για την πολιτική επίλυση της κρίσης, προτείνοντας έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Σύμφωνα με το προωθούμενο σχέδιο, κάθε μία από τις τρεις περιοχές της Λιβύης θα επέλεγε έναν αντιπρόσωπο στο προεδρικό συμβούλιο, το οποίο θα αποτελούταν από τον επικεφαλής του συμβουλίου και δύο αναπληρωτές.

Η Λιβύη ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις. Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ. Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA.

Επιχείρηση της GNA στη Σύρτη

Στο μεταξύ, τοπικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι δυνάμεις της GNA ξεκίνησαν επιχείρηση, με την ονομασία «Μονοπάτι της Νίκης», για την κατάληψη της πόλης Σύρτη, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Στις αρχές εβδομάδας, παράλληλα, η GNA ανακοίνωσε τον πλήρη έλεγχο της Τρίπολης και των πόλεων Ταρχούνα και Μπάνι Βάλιντ, όπου για αρκετούς μήνες μαίνονταν οι εχθροπραξίες με τον LNA.