Πολιτική

Πρωτοβουλία Κυριάκου για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να αποκτήσει σταθερότητα, και στην κατεύθυνση αυτή κινείται ταχύτατα η ελληνική διπλωματία.

Πρωτοβουλία Κυριάκου για τα Δυτικά Βαλκάνια

Σε συνεννόηση με το Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός ηγείται κίνησης για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και τη διεύρυνση Ε.Ε. με Αλβανία και Σκόπια.

Η περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να αποκτήσει σταθερότητα, και στην κατεύθυνση αυτή κινείται ταχύτατα η ελληνική διπλωματία, η οποία στοχεύει να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των γειτονικών χωρών Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίες μετά την παρέμβαση Μακρόν μπήκαν στον «πάγο».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες στο Μαξίμου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κατά την οποία εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις στην περιοχή και προχώρησαν σε εκτιμήσεις για το μεσοπρόθεσμο μέλλον, έδωσε εντολή στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, θα διοργανωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές του νέου έτους, μια ευρωπαϊκή διάσκεψη με αντικείμενο τη διευκόλυνση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην έναρξη των ενταξιακών ευρω-διαπραγματεύσεων.

Έχει προηγηθεί σχετική συνεννόηση με την Κροατία, η οποία θα έχει την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2020, και υπήρξε συμφωνία να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η εν λόγω διάσκεψη.

Στη διάσκεψη θα κληθούν να συμμετάσχουν πλην Ελλάδος και Κροατίας, η Ρουμανία η Βουλγαρία η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και η Βόρεια Μακεδονία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα κληθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως Παρατηρητής, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι για τις προθέσεις της Αθήνας είναι ενήμερο το Βερολίνο, και μάλιστα η Άνγκελα Μέρκελ ενθαρρύνει τέτοιες κινήσεις «που στόχο έχουν την εδραίωση της σταθερότητας των Βαλκανίων».

«Πρέπει να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών με τις χώρες των Βαλκανίων», επισήμανε το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας ότι οι χώρες που θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες θα αποδεχθούν αυτόματα τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει εκ των πραγμάτων η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διπλωματία των σεισμών

Η κυβέρνηση -σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του ΥΠ.ΕΞ.- επιθυμεί να προωθήσει την πορεία της Αλβανίας και των Σκοπίων στην Ε.Ε. έχοντας κατά νου δύο πράγματα. Πρώτον σε ό,τι αφορά την Αλβανία να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Εάν ο Αλβανός πρωθυπουργό θέλει να προχωρήσει η χώρα του στην Ευρώπη, τότε θα πρέπει να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Ξεκάθαρο αυτό, και έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρο μετά την επίσκεψη Δένδια στα Τίρανα, ενώ και η λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» προωθεί μια τέτοια σκέψη. Η Αλβανία μετά τον καταστροφικό σεισμό που βίωσε, δέχθηκε από την Ελλάδα μεγάλη βοήθεια, κάτι που βοηθά στην καταπολέμηση της καχυποψίας μεταξύ των δύο χωρών. Αν και παλαίμαχος διπλωμάτης που γνωρίζει προσωπικά τον Έντι Ράμα απ’ όταν ήταν ένας φέρελπις δήμαρχος Τιράνων μάς προσγειώνει και υποστηρίζει ότι «ο Ράμα δεν έχει μπέσα, δεν έχει αρχές, δεν γνωρίζει τίποτα παρά μόνο την ισχύ της επιβολής, και σέβεται τους ισχυρότερους από αυτόν». Στο ΥΠ.ΕΞ. όμως, θεωρούν ότι εάν ο Ράμα «παίξει το παιχνίδι, τότε θα αναγκαστεί να σεβαστεί τους κανόνες, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν αστειεύονται πλέον».

Πιέζονται οι εθνικιστές να αποδεχτούν το όνομα

Αποκλειστικές πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι εάν ανάψουν το «πράσινο φως» για τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία, θα το κάνουν μόνο υπό μια προϋπόθεση. Εάν και τα δύο ισχυρά κόμματα εξουσίας, οι σοσιαλιστές του Ζάεφ και οι εθνικιστές του Μιτσκόσκι (βλέπε Γκρουέφσκι), αναγνωρίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και φυσικά δεν τίθεται θέμα για τον Ζάεφ, αλλά για τους εθνικιστές. Η... τεχνογνωσία υπάρχει με την Ελλάδα, όταν ανάγκασαν τη Ν.Δ. να ψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο με την απειλή της χρεοκοπίας. Έλληνες διπλωμάτες εκτιμούν ότι θα αναγκαστούν οι εθνικιστές να αποδεχθούν τη Συμφωνία, αφού στην αντίθετη περίπτωση θα χρεωθούν την αποπομπή της χώρας τους από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Υπό αυτό το πρίσμα θα είναι πολύ μεγάλο ρίσκο για τους εθνικιστές να καταδικάσουν τη χώρα τους να μείνει εκτός Ε.Ε. την ώρα που τα Βαλκάνια επιθυμούν να ενταχθούν στην Ένωση.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Η συμμετοχή των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. διασφαλίζει την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών κατά γράμμα, χωρίς παρεκκλίσεις, και υπό αυτές τις συνθήκες είναι κέρδος για την Αθήνα, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι στην αντίθετη περίπτωση ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ το έθεσε ξεκάθαρα, λέγοντας ότι η Αθήνα θα στηρίξει τα Σκόπια, αλλά αφού αυτά τηρήσουν τη Συμφωνία. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι απέναντι στο Βερολίνο, που θα επιδιώξει να κάμψει το γαλλικό βέτο στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, βρίσκονται η Αυστρία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Σουηδία, δημιουργώντας ένα ισχυρό μπλοκ στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την Έντυπη Έκδοση

Δείτε επίσης