Προβάδισμα των ΗΠΑ για τις φρεγάτες

Επιταχύνθηκαν οι εξελίξεις γύρω από την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, μετά την έλευση του γερουσιαστή Μενέντεζ στην Αθήνα.

Ο γνωστός για τις υποστηρικτικές θέσεις του υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας προώθησε την αμερικανική πρόταση για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, και παρουσίασε τις επιλογές που προσφέρουν οι ΗΠΑ.

H Ουάσιγκτον, που βλέπει ότι το Πολεμικό Ναυτικό αντιδρά σφόδρα απορρίπτοντας τις MMSC, τις οποίες οι ναύαρχοι απαξιωτικά αποκαλούν «πλοία Λιμενικού», έριξε στο παιχνίδι το βαρύ χαρτί της, τον παρασημοφορημένο από την Ελλάδα γερουσιαστή, σε μία προσπάθεια να αλλάξει τη ροή των εξελίξεων, οι οποίες λαμβάνουν χώρα υπό τη σκιά της σκληρής και πρωτόγνωρης κόντρας της Γαλλίας με ΗΠΑ και Αγγλία, με φόντο τα υποβρύχια της Αυστραλίας.

Η νέα αμερικανική πρόταση που προώθησε ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ συγκινεί την κυβέρνηση, που και για πολιτικούς λόγους προτιμάει τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», η κυβέρνηση έχει αποφασίσει για πολιτικούς λόγους να δώσει το πρόγραμμα των φρεγατών στις ΗΠΑ, αλλά επιθυμεί να βρεθεί ένα πρόσχημα, αλλά και ένας τρόπος, ώστε να ικανοποιηθεί το Π.Ν.

Προς τούτο, οι ΗΠΑ προτείνουν τώρα ως «ενδιάμεση λύση» την προμήθεια των φρεγατών Ticonderoga, ενώ άνοιξαν το δρόμο, μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία στην ετήσια έκθεσή της ζητά από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ να εξετάσει την παραχώρηση καταδρομικών Ticonderoga και πλοίων LCS «σε συμμαχικά ναυτικά».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν 2 συν 2 πλοία αυτού του τύπου με τη μέθοδο λίζινγκ, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την Ελλάδα και τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού των πλοίων, ενώ το κόστος για κάθε ένα απ’ αυτά υπολογίζεται στα 100 εκατ. δολάρια, και μία υπόσχεση για αμυντική συνδρομή προς την Ελλάδα, αν ποτέ χρειαστεί. Αυτό επιδιώκει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, και προς τούτο επιμένει στις αμερικανικές φρεγάτες. Το ζήτημα είναι εάν τηρηθούν αυτές οι υποσχέσεις, και οι ναύαρχοι θεωρούν ότι «οι ΗΠΑ ποτέ δεν πρόκειται να πάρουν ενεργά το μέρος μίας νατοϊκής χώρας σε βάρος μίας άλλης, και ειδικά της Τουρκίας». Και παραπέμπουν τη «ΒτΚ» στις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία βιώνει δύσκολες καταστάσεις από την ετεροβαρή αντιμετώπιση των δύο πλευρών…

Η υποδοχή εκ μέρους του Π.Ν. είναι χλιαρή για τα συγκεκριμένα πλοία, αλλά εάν ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα των νέων φρεγατών κλάσης «Constellation» του αμερικανικού Ναυτικού, τότε αλλάζουν τα δεδομένα.

Πρόκειται για υπερσύγχρονα πλοία και σε πρώτη φάση το αμερικανικό Ναυτικό θα ναυπηγήσει 20 φρεγάτες κλάσης «Constellation». Εάν, τελικά οι ΗΠΑ δεχθούν –πράγμα δύσκολο, αφού δεν θέλουν να διαταράξουν τις ισορροπίες με την Τουρκία– ο χρόνος παράδοσης θα είναι το 2030.

Για την ώρα, οι φρεγάτες Ticonderoga δεν ενθουσιάζουν το Π.Ν. Αλλά εάν δοθούν εκσυγχρονισμένες από τις ΗΠΑ, το συζητάμε. Τότε, το πρόβλημα θα είναι η μετεγκατάσταση περίπου 1.200 οικογενειών των αξιωματικών του Π.Ν. στην Κρήτη, αφού οι συγκεκριμένες φρεγάτες δεν μπορούν να ελλιμενιστούν στη Σαλαμίνα, λόγω μεγέθους και λόγω έλλειψης επαρκούς βάθους.

Η κάθε φρεγάτα απαιτεί προσωπικό 350 ατόμων, ενώ οριακά μπορεί να λειτουργήσει και με 300.

Συνάντηση ναυάρχων

Ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Στέλιος Πετράκης βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στο Νιούπορτ των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου παίρνει μέρος στη Σύνοδο Αρχηγών Ναυτικού του ΝΑΤΟ.

Οι πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» αναφέρουν ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του ναύαρχο Μάικλ Γκίλντι, και θεωρείται βέβαιο ότι θα ακούσει πολλά για τη «λύση» των Ticonderoga. Επίσης βέβαιο είναι ότι ο κ. Πετράκης μετέφερε στην αμερικανική πλευρά τις πραγματικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Ουάσινγκτον, και όχι στις συναντήσεις των αρχηγών, όπως λέει στη «ΒτΚ» πρώην Α/ΓΕΝ.

Η λύση 2+2

Πηγές της «Βραδυνής της Κυριακής» αναφέρουν ότι η Αθήνα έχει ζητήσει, μέσω Μενέντεζ, τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke, αλλά η Ουάσιγκτον απάντησε αρνητικά, γιατί αντιδρούν οι Τούρκοι. Γι’ αυτό προσφέρουν τη «λύση» των 2 συν 2 Ticonderoga.

Όπως εξήγησε ο γερουσιαστής Μενέντεζ στην ελληνική κυβέρνηση, η αποδέσμευση των πλοίων –εάν τελικά το Πολεμικό Ναυτικό συναινέσει– θα καταγραφεί στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει, όπου θα επισημαίνονται τα εξής: Τα πλοία θα δοθούν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιούνται σε αποστολές «αμερικανικού – συμμαχικού ενδιαφέροντος», αν χρειαστεί. Θα διευκρινιστεί στη συνέχεια ο οπλισμός που θα έχουν τα Ticonderoga που θα δοθούν με λίζινγκ, και μεταξύ των επιχειρημάτων των Αμερικανών για να πειστεί η ελληνική κυβέρνηση είναι και τα ελληνικά ναυπηγεία, στα οποία θα επισκευαστεί μεγάλο μέρος των πλοίων.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»