Ψάλτης: «Ένα βήμα μπροστά η Alpha Bank στη προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας» | Alpha Bank Psaltis 25 04 21 1 scaled

Για την ετοιμότητα της Alpha Bank να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αξιοποίηση των ιστορικών ευκαιριών εκσυγχρονισμού που διαφαίνονται για την οικονομία της χώρας, αναφέρθηκε  ο CEO της τράπεζας  Βασίλης Ψάλτης, κατά την τοποθέτησή του στο Athens Mastercard Innovation Forum. 

«Στην Alpha Bank μοιραζόμαστε το αίσθημα αισιοδοξίας που επικρατεί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά σε αυτό, αφού ήδη από τον περασμένο Ιούνιο αναθεωρήσαμε αναλόγως τη στρατηγική μας στην κατεύθυνση αυτή, ολοκληρώνοντας επιτυχώς την Αύξηση του Μετοχικού μας Κεφαλαίου με τη συμμετοχή υψηλού κύρους επενδυτών», είπε  ο κ. Ψάλτης, κατά την ομιλία  του στο πάνελ «The Finance-Growth Nexus: The role of banks in Greece’s return to Growth»  

Κατά τον ίδιο: «Έτσι, αξιοποιώντας το θετικό μακροοικονομικό τοπίο, η ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση και η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα μας επιτρέπουν να ενισχύσουμε την παροχή χρηματοδότησης προκείμενου να βοηθήσουμε τη χώρα μας να εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης».

Συνεχίζοντας, μίλησε για  την ικανότητα και την ευελιξία της Alpha Bank, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους στόχους κερδοφορίας της, να στηρίξει την εκπόνηση έργων υψηλής αξίας και επενδυτικών σχεδίων μεγάλου βεληνεκούς.

Χαρακτηρίζοντας το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ως μοναδική ευκαιρία για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, ο CEO της Alpha Bank, υπογράμμισε ότι η ετοιμότητα των βασικών εμπλεκομένων στην όλη προσπάθεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία.

Ξεκινώντας από τις τράπεζες, σημείωσε ότι ορθά αυτές επελέγησαν από την κυβέρνηση για τη διοχέτευση μέρους των κεφαλαίων με τη μορφή δανείων, καθώς «αξιοποιώντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία τους και διαθέτοντας πλέον επαρκή ρευστότητα, μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την απορρόφηση των κονδυλίων και την κινητοποίηση κεφαλαίων, αναλαμβάνοντας τον ενδιάμεσο ρόλο μεταξύ του Κράτους της Επιχειρηματικής Κοινότητας».

Κάνοντας λόγο για το  Δημόσιο, ο κ. Ψάλτης διευκρίνισε  πως, για τη δομική αλλαγή που επιχειρείται, απαιτείται περαιτέρω στήριξη από την οικονομική πολιτική με τη μορφή μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης και ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς.

Επίσης,  ο CEO της  τράπεζας στάθηκε ιδιαιτέρως στην πολύ μεγάλη σημασία της καλής προετοιμασίας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσα από την αναβάθμιση των επενδυτικών τους σχεδίων και με επίκεντρο την ψηφιοποίηση, την έρευνα και ανάπτυξη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πράσινη οικονομία και την καινοτομία, λέγοντας: 

«Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες και να αποκτήσουν μία πιο εξελιγμένη προσέγγιση στην κατάρτιση των επενδυτικών τους σχεδίων και στην ανάπτυξη σύγχρονων μοντέλων εταιρικής διακυβέρνησης, αναζητώντας παράλληλα επιχειρηματικές συνεργασίες με άλλες οικονομικές μονάδες για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακος».

Σε ερώτηση της συντονίστριας της συζήτησης, Country Manager της  Mastecard σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα  Άσπας Παλημέρη αναφορικά με την παροχή ψηφιοποιημένων τραπεζικών λύσεων, ο CEO της Alpha Bank τόνισε ότι :

«Προτεραιότητα της τράπεζας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών πελατών στο διεθνές περιβάλλον, μέσα από προηγμένες υπηρεσίες Trade Finance, που θα διατίθενται μέσω διαδικτυακών και εναλλακτικών καναλιών, για τη διενέργεια άμεσων συναλλαγών.

Για να προσθέσει : «Το πλάνο μας βασίζεται σε δύο άξονες: αφενός να ψηφιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες για την εκτέλεση συναλλαγών, όπως μεταφορές FX, διαχείριση προθεσμιακών καταθέσεων και ψηφιακές υπογραφές συμβάσεων ή πιστωτικών επιστολών,

ενισχύοντας παράλληλα την προσαρμοστικότητά μας στις υποδομές των Πελατών μας, και αφετέρου να παρέχουμε υψηλού επιπέδου απομακρυσμένη εξυπηρέτηση(Remote Customer Service) για διαδικασίες που στο παρελθόν απαιτούσαν τη φυσική παρουσία του πελάτη στο κατάστημα». 

Ολοκληρώνοντας ο  κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι η Alpha Bank ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που εντάχθηκε πλήρως στη νέα υποδομή του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA και εφαρμόζει σε όλα τα κανάλια εξυπηρέτησης την καινοτόμο υπηρεσία των άμεσων πληρωμών, μηδενίζοντας τον χρόνο που απαιτείται για τη διατραπεζική μεταφορά κεφαλαίωνκαι την εκκαθάριση των συναλλαγών των Πελατών της.

Για να συμπληρώσει  ότι η Alpha Bank στηρίζει τις προσπάθειες ψηφιοποίησης της κρατικής λειτουργίας στη χώρα μας, παραμένοντας σταθερή στη δέσμευσή της για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία.

Καταλήγοντας, ο CEO της τράπεζας έδωσε έμφαση  και στη σημασία της πρόσφατης σύναψης συνεργασίας της Alpha Bank με την Nexi, κορυφαία εταιρεία PayTech στην Ευρώπη, τονίζοντας τα αναμενόμενα οφέληαπό την πρωτοβουλία αυτή, τόσο για την τράπεζα όσο και για τους πελάτες, στο πλαίσιο και της αλματώδους ανάπτυξης του κλάδου πληρωμών στην Ελλάδα, τονίζοντας:

«Παραμένοντας κύριος μέτοχος στο σχήμα που δημιουργούμε με τη Nexi, τα αναμενόμενα οφέλη αφορούν τρία κύρια σημεία: την ενίσχυση της καινοτομίας μας στα συστήματα πληρωμών, τη γρήγορη ανάπτυξη που μας εξασφαλίζει η στρατηγική συνεργασία με κορυφαίο εταίρο της παγκόσμιας αγοράς και τα κέρδη που θα αποκομίσουμε τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Παράλληλα όμως, η συνεργασία αυτή θα ευνοήσει και την αγορά, καθώς οι Πελάτες μας θα επωφεληθούν από αποδοτικότερες λύσεις που θα καλύψουν σύγχρονες εμπορικές ανάγκες, υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στα σημεία πώλησης και νέα κανάλια πωλήσεων, αλλά και συνολικότερα από μία αναβαθμισμένη εμπειρία εξυπηρέτησης στις διαδικασίες πληρωμών».